15 udruga pacijenta nezadovoljno je novim Prijedlogom pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Na Međunarodni dan bolesnika, 15 udruga pacijenata poručuilo je da HZZO i Ministarstvo zdravstva žele ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj. Udruženi u inicijativi “Ništa o nama bez nas” traže transparentniji pravilnik o stavljanju lijekova na liste HZZO-a, a ministar Kujundžić poručuje da imamo solidarno zdravstvo.

Za Anu je upotreba inzulina svakodnevica već 18 godina. Ne želi da joj bilo tko iz bilo kakvih razloga uskrati pravo na odgovarajuće liječenje.

“Svi mi koji svakodnevno kontroliramo šećer i nastojimo živjeti kao zdrave osobe, svakom mogućnošću da nam nove tehnologije i novi lijekovi ne budu dostupni nam se uskraćuje mogućnost da kvalitetno nastavimo živjeti”, kazala je Ana Špoljarić.

15 udruga pacijenta nezadovoljno je novim Prijedlogom pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a. Poručuju kako nije transparentan i ograničava uvođenje inovativnih lijekova te tako otežava  liječenje teških bolesnika.

“Cijeli svijet govori o personaliziranom liječenju onkoloških pacijeneta, a Hrvatka ide s donošenjem nacionalnog plana za bobu protiv raka i onda čudi da se donosi restriktivan pravilnik u kojem piše da će se inovativni lijekovi moći mijenajti s nekim drugim lijekovima”, rekla je Ivana Kalogjera iz udruge “Nismo same”.

Iz udruge poručuju kako pravo na liječenje ne žele tražiti na ulici. Strahuju da novi Pravilnik pacijente dijeli na one koji mogu i one koji ne mogu platiti liječenje.

“Nigdje nije eksplicitno napisano ali se može se zaključiti da se ukida osnova lista lijekova i da će svi ići u nadoplatu. To će dovesti do diskiminacije pacijenata prema socioekonomskim prilikama jer će se moći liječiti samo oni koji će to moći platiti”, kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

IZ HZZO optužbe odbacuju. Kažu, pravilnik donosi Ministarstvo, a javno savjetovanje upravo je završilo i konačan sadržaj pravilnika tek treba izraditi.

“Unaprijed tvrditi da će novi Pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskoj pogrešno je kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO”, poručuju iz HZZO-a.

Na kritike, ministar iz bolnice u Bistri je poručio:  “Imamo solidarno zdravstvo”.

Najavio je i novi lijek za pacijente sa spinalnom mišićnom atrofijom i potvrdio da se prošli tjedan sastalo Povjerenstvo.

“Sve glasnije se najavljuje lijek koji će zapravo genskom terapijom moći izliječti pacijente sa spinalnom mišićnom atrofijom, dok se to ne dogodi treba ih liječiti sa spinrazom”, zaključuje ministar Milan Kujundžić. 

Do konkretnih koraka pacijenti će morati vjerovati ministru na riječ, piše RTL.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img