Foto: Pixabay

Često mislimo da sa zdravom hranom ne možemo pretjerati, ali nutricionisti upozoravaju da to nije točno. Namirnice koje sadrže obilje vitamina i minerala mogu sadržavati previše soli, masti, pa čak i žive.

Konzervirana tuna

Riba je odlična alternativa mesu, ali nabavka nije uvijek jednostavna. Kako zbog cijena, tako i zbog užurbanog rasporeda zbog kojeg ne stižemo na tržnicu po svježu ribu.

Konzerve se čine kao praktična alternativa, ali valja imati na umu da pretjeramo li s tunom, možemo unijeti u organizam previše štetne žive. Ne preporučuje se više od limenke na tjedan.

Orašasti plodovi

Bademi, indijski oraščići, orasi i lješnjaci preporučuju se zbog zdravih masnoća koje drže srce u formi. No ti paketići zdravlja sadržavaju i obilje kalorija. Sto grama badema ima čak 577 kalorija, a makadamija 717.

Oko 12 komada oraha ima oko 100 kalorija, a ni lješnjaci nisu mnogo “lakši”. Šaka do dvije orašastih plodova dnevno sasvim je dovoljna, a nutricionisti savjetuju da njima zamijenite nezdrave masnoće.

Sir

Odličan izvor proteina i kalcija osnažuje kosti i srce, ali pretjerate li sa sirom, napravit ćete više štete nego koristi. Neke vrste sira poput roqueforta, halloumija ili fete imaju više soli nego morska voda, a grickamo li često masnije sireve, može nam skočiti tlak.

Cikla

Cikla brani od bolesti zahvaljujući antioksidansima, a odličan je izvor vlakana, folne kiseline, beta-karotena i željeza. No s ciklom se može i pretjerati, osobito ako je miksate u zdrave sokove.

Oksalati koje sadrži su prirodne tvari koje potiču stvaranje bubrežnih kamenaca. Ugljikohidrati koje sadrži cikla kod nekih ljudi izazivaju plinove, grčeve i bol u želucu, osobito ako pate od sindroma iritabilnog crijeva.

Zeleni čaj

Snažni antioksidans u šalici brani od srčanih bolesti, karcinoma i začepljenja krvnih žila, godi koži i pomaže u skidanju viška kilograma, ali ne treba ga piti u neograničenim količinama. Razlog su tome tanini koji mogu omesti apsorpciju željeza. Primijetite li da ste slabiji ili umorniji nego inače, često vas boli glava ili vam je cirkulacija oslabjela, razmislite o tome da napravite pauzu sa zelenim čajem, piše Punkufer.hr.