Foto: Pixabay

Gel od češnjaka, vitamini D, E i B7, masaža, aromaterapija, akupunktura, procijanidin, razne aminokiseline i kurkumini, glavni sastojak kurkume, sredstva su koja se preporučuju za ponovni rast kose, no zapravo ne djeluju

Češnjak, masaže i kurkuma neće potaknuti rast vaše kose, no znanstvenici tvrde kako bi vam pomoći moglo ulje ružmarina i kofein.

Istraživači iz SAD-a razvrstali su koje to namirnice mogu pomoći, a koje nikako ne utječu na ponovni rast kose kod osoba koje ćelave. Stručnjaci su kazali i kako postoje testirani lijekovi koji usporavaju gubitak kose ili je ojačavaju, no to je puno teže utvrditi kod alternativnih metoda, piše Večernji list.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija sakupili su prethodna istraživanja o učinkovitosti više od 20 alternativnih lijekova za sprečavanje gubitka kose. Otkrili su kako zapravo malo toga uistinu djeluje. Gel od češnjaka, vitamini D, E i B7, masaža, aromaterapija, akupunktura, procijanidin, razne aminokiseline i kurkumini, glavni sastojak kurkume, sredstva su koja se preporučuju za ponovni rast kose, no zapravo ne djeluju.

Iako nisu svi u potpunosti isključeni, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ima li koja od nabrojanih metoda ili sastojaka ikakvog utjecaja na rast kose. No, za razliku od ovih, neke alternativne terapije imaju učinka.

Ulje ružmarina, kofein, cink, sok od luka, bučino ulje, morske bjelančevine sastojci su koje pomaži pri rastu kose. – Ulje ružmarina pokazalo se kao sigurna alternativa, no rezultati ove studije zaslužuju daljnje istraživanje – navode znanstvenici.