Baka Anđa Perić iz Kotlenica druga najstarija Hrvatica sa 108 navršenih godina

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Baka Anđa Perić iz Kotlenica druga je najstarija Hrvatica uopće.

Baka Anđa rođena je 13. listopada 1910. godine. Rodila je troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i praunuku. U školu nikada nije išla, a kod liječnika je bila prvi put sa sto godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana. I od tada više nikad.

Radni vijek je provela tako da je sadila krupmire i kukuruz, te uzgajala stoku i perad, a gotovo svakodnevno pješačila u Sinjski kraj uprtivši se i na 25 kilometara dug put sa teretom na leđima.

U svojih 108 godina baka Anđa se najviše sjeća rata. Pogotovo velikog rata sredinom 20. stoljeća. 

– U velikom ratu kad je bija. A više je i grijota reć, ja san se rodila u dobroj kući u kojoj nije ništa falilo, a i tamo di san došla opet san došla dobroj čeljadi u dobru kuću. A u ratu nikome nije moglo dobro bit. Svak se napatija.

Na pitanje kako se osjeća danas kada slavi 108 godina, baka Anđa kaže:

– Osjećan koje su moje godine. Ali stanen pa se pomolin i kažen Bogu: ‘Vala šta si mi ih da ovoliko i još pamet pa da razumin sve.

Otkrila nam je i kako se sačuvala bolesti i koja je tajna dugovječnosti:

– Nije bilo velike bolesti. Možda u dva puta. Pazu me i sin i nevista. Uvik su oko mene i prođe i mola. Tajna je život sa svojon obitelji i dobra nevista.

Koliko će doživjeti još:

– Ne moren ja to procjenit. To ne more niko procjenit nego dragi Bog. Koliko ćeš poživit neka bude sve ono koliko Bog osudi. 

Mlađima poručuje:

– Ja kažen da triba živit uredu i prema svakome bit pristojan. A onda opet kako Bog da. Ne more sve bit kako bi ja tila, nego kako dragi Bog odredi. 

Baka Anđa starija je i od Hajduka:

– Znan. On ima 107 godina – rekla je uz smijeh. 

Njen sin Vlade (75), koji se zajedno sa suprugom Ivom brine o majci. On kaže kako je za dugovječnost njegove majke zaslužan dobar gen, budući da je još nekoliko članova njihove obitelji doživjelo duboku starost. 

Vlade također napominje kako njegova majka svakog dana jede meso koje je glavna namirnica njezinih obroka. A također iza ručka popije i oko 2 dcl vina za koje vjeruje da je uvelike pomoglo dugovječnosti njegove majke. 

Rekoderku baku Anđu danas su posjetili načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić, predsjednik općinskog vijeća Joško Čelan, župan Blaženko Boban i Zlatko Ževrnja. 

Boban je ovom prilikom rekao:

– Koristim priliku ovdje u Kotlenicama baki Anđi čestitati ulazak u 109. rođendan. Naime, ona je jučer proslavila 108. rođendan, sada je već u 109. godini. Čuli ste svi što je njezin savjet za dugi život, ja ga neću ponavljati, ali je jako indikativno da zajedništvo, ljubav i sloga uistinu čine čuda.  Njena poruka svima nama je upravo to, jedini mogući način za dugovječni, ali i skladan i lijep život.

Baki Anđi Perić želimo da poživi još puno godina u zdravlju i sreći. Želimo njoj, kao i gospođi Nini Valjalo iz Dubrovnika koja ima 110 godina, da još dugo dugo drže svoje časne titule. Sretan rođendan bako Anđo!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img