Danas u 16:30 sati županijski Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije.

Blaženko Boban, župan SDŽ:

– U našoj županiji je veliki broj ljudi unijela toliko truda i rada da se spriječi širenje koronavirusa. Nažalost unatoč svom tom trudu i naporu dogodilo se upad virusa u Dom za starije i nemoćne u Splitu. Jučer sam izjavio da ću zatražiti mišljenje ravnatelja Doma i epidemiološke službe. Oba mišljenja sam dobio i ona su kontradiktorna. Konzultirao sam se s ministrima i dogovorili smo se da će se utvrditi povjerenstvo i donijeti odluke o ovom slučaju a kojih ću se ja pridržavati. Da bi Dom mogao dalje funkcionirati danas sam imenovao Helenu Bandalović kao povjerenicu Županije za nadzor Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Molim sve ljude da smirimo situaciju oko Doma u Vukovarskoj. Ravnatelj je izvijestio o svim mjerama i akcijama koje je poduzeo u Domu. On se izjasnio da je 29.03. obavijestio epidemiološku službu, ali da ih se nije moglo dobiti na telefon, a nakon toga je uspio dobiti doktore na telefon koji su pacijenta uputili na liječenje po drugoj dijagnozi a na na koronavirus.

Želim pozvati građane uoči Uskršnjih blagdana da se pridržavamo svih epidemioloških mjera. Poglavito apeliram na osobe koje su u samoizolaciji ili koje su zaražene koronavirusom.

Željka Karin, ravnateljica NZJZ Split:

– Novooboljelih danas 23, a ukupno 246 oboljelih. Imamo 5 oboljelih zdravstvenih djelatnika, od 4 iz Doma u Vukovarskoj ulici. 117 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 52 osobe su hospitalizirane te se 7 osoba se nalazi na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije, 1 iz Dubrovačko-neretvanske županije i 2 iz Šibnesko-kninske županije.

Mi smo danas opet bili u Domu u Vukovarskoj. Gledali smo da li se provode mjere po našim naputcima. Korisnici Doma su svi dobrog stanja. Od jučer popodne još 7 korisnika Doma je fibrilno, a troje ih je prebačeno u KBC Split, a četiri su ostala u Domu u izolaciji. Danas su bolje i nemaju povišenu temperaturu. U Domu na Zenti svi korisnici su dobro stanja i nitko od štićenika nema temperaturu. Ukoliko dođe do promjene odmah će obavijestit epidemiološku službu.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split:

– U respiratornom centru hospitalizirana su 102 bolesnika. od njih su 52 pozitivna na COVID-19. Ostali su u obradi. od tih 102 bolesnika 7 ih je na respiratoru. Bolesnici koji su premješteni iz Doma u Vukovarskoj, ukupno ih je premješteno 52 u KBC Split. Od njih jedan bolesnik je u težem kliničkom stanju, a tu mislim prvenstveno na respiratorne simptome i povezanost s COVID-19 infekcijom. Ostali imaju blaže ili umjerene simptome. Prosjek godina je 86, a većina od njih su slabije pokretni ili nepokretni zbog toga su osjetljiviji na ovu akutnu bolest. Testovi koje smo jučer radili za ove bolesnike zbog tehnologije će biti gotovi do kraja dana, a nakon toga svakog bolesnika ćemo liječiti individualno. Tijekom današnjeg dana naši liječnici će pozvati članove obitelji naših bolesnika i obavijestiti ih o njihovom stanju.

Od onih bolesnika koji su bili na respiratoru, troje ih je vraćeno u njihove županijske bolnice, odnosno 1 u Šibenik i 2 u Dubrovnik. Oporavljaju se dobro na način da mogu disati sami.

Želim se zahvaliti svim županijskim i ostalim službama, našim kolegama u epidemiološkoj službi. Moramo surađivati jedni s drugima i zajedno prebroditi ovu krizu.

Podijeli objavu