Bošnjaci žestoko napadaju Schmidta, no bi li Džaferović isto mislio kada bi Bošnjake predstavljao npr. Dodik?

  0
  46
  Foto: Snimka zaslona/ilustracija

  Jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju Hrvati u BiH problem je jednakopravnosti, odnosno nedostatka iste i borba za korištenje prava stečenih potpisivanjem Daytonskog sporazuma. Tračak svjetlosti vidjeli su u dolasku novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

  Naime, BiH je država čija stabilnost i funkcionalnost, bez obzira što neki zanemaruju tu činjenicu, ovisi o jednakopravnosti sva tri naroda te zemlje.

  Njemački političar Christian Schmidt preuzeo je dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH naslijedivši Valentina Inzka. Odmah na početku mandata Schmidt najavio je kako će se zalagati za očuvanje mira, suvereniteta i stabilnosti BiH uz provedbu reformi koje bi toj zemlji omogućile da postane članicom Europske unije. Svojim posljednjim istupima pokazao je da je ostao na tragu spomenute najave. Schmidtove izjave, koje su zapravo jedini logičan i zdrav slijed događaja i razmišljanja, a to je ostvarivanje zajamčenih prava za sva tri naroda u toj zemlji, naišle su na žestoke reakcije bošnjačkog predstavnika u BiH Šefika Džaferovića, ali i Željka Komišća koji se vodi kao hrvatski član Predsjedništva, iako je dobro poznata činjenica da on to – nije.

  Schmidt je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj ukazao na nedostatnu zastupljenost Hrvata u središnjim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji, što je problematika na koju Hrvati u BiH neprestano ukazuju.

  “Željko Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Dragan Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine”.

  Bošnjački član predsjedništva: Hrvati imaju čak i više od onoga što im pripada

  Šefik Džaferović otišao je korak dalje rekavši da “Hrvati imaju čak i više od onoga što im pripada”. Prozvao je Schmidta da pojasni izjavu kako “Komšić predstavlja Hrvate, a birali su ga Bošnjaci”. “Neka se pogleda u institucijama na svim nivoima koliko je kojeg naroda zastupljeno. Vidjet će se jasno da hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onoga što mu pripada po Ustavu BiH”, utvrdio je Džaferović koji očito smatra da je u redu dok Bošnjaci biraju predstavnika Hrvatima. 

  Žestoki napadi koji su uslijedili na Schmidta nakon što je javno istaknuo otvoreno političko pitanje preglasavanja i diskriminacije Hrvata u BiH ogolila je problem te zemlje. Naime, Schimdt se uvjerio na vlastitoj koži što slijedi kada se netko “usudi” progovoriti o tome što svi već odavno znaju – da Bošnjaci već tri puta biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

  Pitanje je bi li Džaferović isto mislio kada bi Bošnjake predstavljao npr. Milorad Dodik

  ‘Komplicirane državne strukture’

  Schmidt je rekao kako se hrvatski dio stanovništva koji je dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “kompliciranim državnim strukturama”. Nije potrebno veliko političko znanje kako bi se protumačilo da izjave poput onih da BiH može biti “multikulturalna” i bez konstitutivnosti triju naroda te: ‘Otvoreno sam protiv konstitutivnosti i za formiranje građanske države’, koje je izrekao “hrvatski” član Predsjedništva, ne ide u korist Hrvata u toj zemlji. 

  Iz izjava koje dolaze iz vrha bh. politike očigledno je da im jednakopravnost odgovara samo kada su u pitanju Bošnjaci. Naime, Džaferović se obrušio i na srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika koji je na sjednici Predsjedništva bio protiv svih točaka, a da su one, istaknuo je Džaferović, na dnevnome redu bile one koje su vezane za vanjsku politiku i sigurnost države. 

  Džaferović je tražio njegovu smjene te izjavio: “Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići s političke scene. Naime, čak je i Dodik otvoreno stao uz Hrvate i činjenicu da je za stabilnost zemlje bitno osigurati ravnopravnost naroda. Naravno da Dodik nema prevelike ljubavi prema Hrvatima, u suprotnom ne bi govorio gluposti o Jasenovcu i podržavao ratnog zločinca Slavka Lisicu, ali sada ima strateške interese podržati Hrvate. 

  “Priča o konstitutivnosti naroda, koja je sastavni dio Ustava, očito je nešto što Komšića strašno iritira, jer odlično zna da konstitutivnost podrazumijeva predstavljanje, a da on nije predstavnik naroda na čiju poziciju je sjeo. Još više ga iritira što je stranac na čiju je pomoć računao odlično shvatio prevaru kojom Bošnjaci po treći put u Predsjedništvo BiH delegiraju dva člana”, naglasio je Dodik.

  Hrvatska diplomacija zauzela stav u zaštiti Hrvata u BiH

  Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je Željka Komšića da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda, poručivši još jednom kako je činjenica da on ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH.

  Osvrnuo se i na sramotnu Komšićevu izjavu o kontitutivnosti preuzetoj iz SSSR-a, koju ozbiljan političar uopće ne bi niti izjavio. Naime, Grlić Radman istaknuo je da je i on sudjelovao na Bledskom forumu te kako nije mogao vjerovati kada je čuo da Komšić govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a.

  “Ono što me jako začuđuje i što ne mogu vjerovati je kako Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopće nije izabran glasovima hrvatskog, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi vjerojatno već sada trebao dati ostavku”, istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

  IZVOR: Direktno.hr

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here