Budućnost gledanja utakmica uključuje AR i holografski stol

0

Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. je već dobrano otpočelo i više ili manje posvuda oko sebe vidimo puno toga u štihu nogometne groznice. Puno je uživljenih u priču, a vjerojatno ima mnogo fanova koji nisu imali prilike otputovati u Rusiju kako bi pratili utakmice uživo s punih stadiona. Ne treba tugovati, jer tehnologija napreduje pa ćemo uskoro svi moći uz AR imati puno bolji doživljaj gledanja utakmica od kuće.

Upravo tako. Neko iduće svjetsko prvenstvo ćete vjerojatno gledati na holografskom stolu uz pomoć AR tehnologije (augmented reality, proširena stvarnost) koja će pravi nogometni teren s igračima donijeti ravno u vaš dom. Na vaš stol, da budemo precizniji.

Takve zamisli imaju i znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu koji su u suradnji s Facebookom i Googleom stvorili prvi sustav strojnog učenja koji ima mogućnost pretvarati utakmice s YouTubea u pokretne holograme.

Za potrebe tog sustava izvukli su 12 tisuća 2D slika igrača iz FIFA video igrica i zatim uvježbali neuralnu mrežu na 3D podacima koji su izvađeni iz video snimki utakmica.

Sustav sam može precizno predviđati dubinske mape te ih kombinirati sa snimkama u boji ne bi li svakog od igrača rekonstruirao u 3D obliku.

Znanstvenici su pronašli način na koji uspijevaju presretanjem signala između game enginea igre i GPU-a izvući dubinske mape iz video frameova. Za to su koristili RenderDoc, a zatim uz pomoć umjetne inteligencije su sve ukomponirali u nogometni teren s igračima.

Ukratko, upravo je to ono što omogućuje gledanje utakmica bilo na kojoj ravnoj površini (recimo na kuhinjskom stolu), i to uz pomoć HoloLens naočala, kao što se može vidjeti u videu priloženom ispod. Na sustavu se još uvijek radi.