Foto: Pixabay

Otkriveno je nešto zaista zanimljivo o utjecaju sredstava za čišćenje na pluća. Naime, čišćenje doma je loše za pluća jednako koliko i potrošena kutija cigareta dnevno. To je ono što je ukratko zaključak studije koju su napravili stručnjaci sa Sveučilišta Bergen.

To je ono što je otkriveno, ali postoji kvaka. Zanimljivo je da isti proizvodi za čišćenje nisu toliko opasni za muškarce, koliko za žene i sve one koji se time profesionalno bave.

Znanstvenici su analizirali medicinsko stanje pluća 6.235 žena i muškaraca u 22 medicinska centra te su ih nakon toga ponovo pregledali poslije 20 godina. Odgovorili su na pitanja jesu li su čistili samo svoje domove ili su radili baš kao profesionalni higijeničari. Također su i odgovarali su na pitanja koliko često se pri svemu tome koriste tekućim proizvodima za čišćenje i sprejevima.

Utvrđeno je kako su žene koje su čistile svoje domove jednom tjedno, ali i žene i muškarci koji su radili kao higijeničari pokazali ubrzano opadanje kapaciteta pluća. To se, inače, događa kod pušača koji potroše dnevno kutiju cigareta u vremenskom periodu između 10 i 20 godina.

Kod muškaraca koji su čistili svoje domove nisu primijećene nikakve štetne posljedice. Od cjelokupnog broja žena koje su čistile njih 13,7 je razvilo astmu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Bergen izjavili su da su proizvodi koji sadrže izbjeljivač i amonijak opasni za pluća. Utvrđeno je i kako nema razlike u tome koriste li se ti proizvodi u tekućem obliku ili u obliku raspršivača.

“Kratkoročni utjecaji takvih proizvoda na astmu su vrlo dobro istraženi, ali ne zna se pretjerano puno o dugoročnom utjecaju na funkciju pluća. Takve kemikalije iz dana u dan nanose manju štetu i u određenoj dobi mogu smanjiti funkcionalnost pluća”, poručila je liječnica Cecile Svanes.

Naglasila je i kako ljudi trebaju što manje moguće koristiti proizvode poput izbjeljivača te isto to da su voda i razne krpe od mikrovlakana sasvim dovoljni za čišćenje.