13 C
Split

Croatia Airlines kreće u potragu za novim vlasnicima

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Croatia Airlines ponovno kreće u potragu za strateškim partnerom. Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako će Vlada uskoro donijeti odluku o povjerenstvu koje će pratiti proces pronalaska novih vlasnika. Neslužbeno se može doznati da bi se u bitku za Croatia Airlines moglo uključiti više takmaca, poput njemačkog fonda 4K Invest, poljskog nacionalnog prijevoznika LOT-a, ali i nekih kineskih kompanija.

Imena potencijalnih strateških partnera objavio je portal Seebiz, uz napomenu da aviokompanije izvan Europske unije, poput primjerice kineskih prijevoznika, ne mogu imati više od 49 posto vlasničkog udjela u avioprijevoznicima iz EU-a.

Vlada bi uskoro trebala odabrati savjetnike koji će smisliti model dokapitalizacije i pronaći nove partnere. Natječaj je to u dva stupnja, a prva faza krenula je u jesen prošle godine, kada su se na njega javile tvrtke poputDeloittea, AT Kearneyja, PwC-a, Boston Consulting Groupa te DBV-a, koji je u konzorciju s hrvatskim PBZ-om.

Ministarstvu prometa ne žele otkriti tko su potencijalni kupci no navode kako se kvalitetan razvoj Croatia Airlinesa na tržištu može se osigurati jedinokroz kvalitetno strateško partnerstvo.

‘U tom se smislu provode i daljnje aktivnosti, odnosno, s jedne strane Uprava Croatia Airlinesa je pokrenula ograničeni dvostupanjski postupak nabave “Usluga financijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije Croatia Airlines i pronalaska strateškog partnera”, dok je s druge strane, u pripremi donošenje odluke o osnivanju Povjerenstva koje će pratiti taj postupak. Dakle, upravo će zadaća financijskog savjetnika biti razradamodela dokapitalizacije Croatia Airlinesa, pa će se tijekom tog perioda moći konkretnije govoriti i o interesu pojedinih zainteresiranih strana’, odgovorili su tportalu iz Ministarstva koje vodi Oleg Butković.

No tko su potencijalni borci za preuzimanje? Njemačkom fondu 4K Investment bi Croatia Airlines mogao biti vrlo zanimljiv jer u prvom redu preuzima srednje i velike tvrtke koje imaju problema u poslovanju te ih restrukturira.

Riječ je o ozbiljnom fondu koji je odradio preko stotinu velikih preuzimanja, a naše im tržište ne bi trebalo biti strano jer su prije tri godine preuzeli slovenskog nacionalnog prijevoznika Adria Airways. Veliko je pitanje koliki udio u Croatia Airlinesu Vlada želi zadržati jer je, primjerice, slovenska vlada fondu 4K prodala 96 posto dionica.

Nijemci još uvijek rade na njegovu restrukturiranju, a krajem prošle godine dokapitalizirali su ih s četiri milijuna eura, dok su dodatna ulaganja od deset milijuna eura planirana za prvi kvartal ove godine.

Drugi veliki takmac u ovoj priči mogao bi biti poljski nacionalni zračni prijevoznik – kompanija LOT, o kojoj se već dulje vrijeme špekulira kao o budućem vlasniku Croatia Airlinesa (CA).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img