Foto: Dugopolje.org
"Ovaj potez jednostavno je neprihvatljive prirode jer mnogi poduzetnici tek nedavno su uspjeli stati na svoje noge, a sada se od njih očekuje da vrate novac koji im je bio isplaćen", piše u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Udruga Glas poduzetnika u četvrtak je oštro osudila zahtjeve Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji, kako kaže, od nekih poduzetnika traži da vrate novac dobiven mjerama za očuvanje radnih mjesta. Naime, kako pišu u priopćenju,  pojedini članovi udruge Glas poduzetnika primili su obavijest o “negativnoj ocjeni zahtjeva” za očuvanje radnih mjesta za određeno razdoblje, odnosno zahtjev za povratom isplaćenih potpora.

“U potpunosti je nekorektno postupanje HZZ-a koji, nakon što je odobrio zahtjeve za očuvanje radnih mjesta, naknadno traži povrat sredstava. Ovaj potez jednostavno je neprihvatljive prirode jer mnogi poduzetnici tek nedavno su uspjeli stati na svoje noge, a sada se od njih očekuje da vrate novac koji im je bio isplaćen”, piše u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Ističe se i kako mnogi poduzetnici tvrde da su kriteriji po kojima su bili odobreni zahtjevi bili zadovoljeni u vrijeme podnošenja zahtjeva, ali naknadno su im odbijeni. Za potpore za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike navode da je jedan od kriterija da mikropoduzeća imaju do 10 zaposlenih, što u nekim slučajevima znači devet, a u nekima 10, pa u Udruzi procjenjuju da svaki referent to slobodno procjenjuje, što je neprofesionalno.

“Problem je u tome što se nakon određenog razdoblja HZZ sjetio uvesti kriterije za potpore namijenjene očuvanju radnih mjesta. Primjerice, u uvjetima se ne spominje nužnost sekundarne djelatnosti, što nije bilo navedeno u vrijeme kada se podnosio zahtjev i zbog njihove pogreške pojedini poduzetnici sada moraju vratiti određeni dio novca koji su već rasporedili i utrošili”, ističu iz UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika smatra da je vrlo bezobrazno od HZZ-a očekivati da drugi, a u ovom slučaju ponovno mikro, mali i srednji poduzetnici, plaćaju njihove pogreške, te kako je ovo još samo jedan način da se puni državna blagajna. Problem je, navodi se, i što sada postoji mogućnost da HZZ naknadno javi svim onima koji su podnijeli zahtjev za očuvanje radnih mjesta da njihov zahtjev nije valjan za određeno razdoblje i da moraju vratiti već dodijeljena sredstva.

Članica Nadzornog odbora udruge Glas poduzetnika Kristina Ercegović ističe da su joj se brojni mikro i mali poduzetnici požalili da su dobili zahtjeve za povratom, najčešće od 16.000 do 120.000 kuna.

“Sad je najapsurdnije to što ispada da je bolje da su svojevremeno otpuštali radnike, a ne da su ih svim silama nastojali zadržati. Čak se nekima ne uzima u obzir ni boravak radnika na rodiljnom/roditeljskom dopustu”, istaknula je Ercegović.

Ivica R.