Damir Polančec tužit će državu: ‘Puno mi je važnija moralna satisfakcija!’

0
Foto: Screenshot YouTube

Afere Spice bila je 2009. najveća korupcijska afera. Odvjetništvo je teretilo tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i Upravu Podravke da su novcem Podravke željeli kupiti dionice i postati većinski vlasnici. Vrhovni sud krajem prošle godine sve ih proglašava nevinim. Damir Polančec sada kreće u novu bitku – tužit će državu, donosi Dnevnik.hr

”To je slijepa pravda i nije prava pravda”, prokomentirao je Polančec i rekao da nisu dogovorili još tužbu. ”Tek nakon što primimo pisani otpravak i kada ga proučimo ćemo dogovoriti daljnju strategiju. Nismo dogovorili da ćemo ići s tužbom. Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt. Nisam se još posebno bavio takvom tematikom”, dodao je Polančec.

Istaknuo je da je trajalo više od godinu dana ”granatiranje medija”, posebno nekih koji su dobivali ekskluzivne informacije iz spisa”. Smatra da je na taj način rađena, kako kaže, priprema kroz medije. ”Iako nisi nikad spreman, nisam bio ni previše iznenađen”, priznao je Polančec.

Dao je i primjer za naknadu troškova. ”Sjetit ćete se da sam bio u pritvoru zbog Podravke, a na druga vrata me se dovelo da me pritvore zbog slučaja HEP/TLM. Kada sam na kraju istrage oslobođen, tužiteljica mi je rekla da imam pravo na naknadu. Za svaki dan u zatvoru, mislim da je bilo 170 kuna”, podsjetio je Polančec na što joj je odgovorio da ”ako misli da je to pravedno, platit ću 200 kuna pa neka se odmori dva, tri mjeseca u Remetinec.”

Napomenuo je da je oko njega bio napravljen sanitarni kordun i kada je bio na slobodi, a kamoli kasnije kada je uhićen. ”Nije bilo kontakata. Nisam ih nazivao, niti su mi previše falili. Nisam htio dovesti ljude u neugodnu situaciju jer nije bilo lijepo biti viđen u mojem društvu”, priznaje. ”Svaku situaciju treba riješiti hladne glave”, smatra Polančec te dodao da je suđenje trajalo gotovo šest godina. ”Pokrenuo sam firmu, u početku sam vrlo teško tražio klijente, ali srećom – preživio sam”, ističe Polančec.

Kazao je da ima potrebu imati moralnu satisfakciju nakon cijele situacije. ”Nisam tu da dajem savjete, znao sam da kada sam optužen – što jesam i što nisam činio, da sam čist i da to nije točno. Nisam činio ništa nemoralno. Ne samo u ovom predmetu, već u 11 postupaka mi se nije stavljalo na teret sebi priskrbiti nešto sebi, osim u Podravki. Tamo sam dokazao da nisam bio na čelu kriminalne skupine”, kazao je.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here