Foto: HRT

Južina i iznadprosječna toplina nastavljuju se do vikenda, pa će ovaj tjedan biti kao rijetko koji u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela prosinca, pri čemu će i dalje u većini Hrvatske već najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra biti viša od prosječne najviše poslijepodnevne. Srećom za mnoge, vrlo vjerojatno se neće nadmašiti dosadašnji prosinački rekordi, primjerice u Sisku 23,7 °C, Zagrebu 22,5 °C, Osijeku 21,3 °C, Rijeci 20,4 °C i Splitu 18,6 °C, ali nam je – i bit će – u mnogim mjestima toplo kao rijetko kada ovako kasno u godini. A i srednja tjedna temperatura zraka u većini će krajeva biti oko rekordne za ovo doba godine.

Onima koji teško podnose ovo neuobičajeno vrijeme vjerojatno će dodatne nevolje prouzročiti i ponovni pad tlaka od četvrtka do vikenda, te dolazak još vlažnijeg zraka s kojim kiše u nastavku tjedna neće biti samo na Jadranu i područjima uz njega, nego i u sjevernijim krajevima.

U sljedećem tjednu vrijeme će biti primjerenije za kraj godine – temperatura će gotovo sigurno biti niža, na kopnu uz vrlo vjerojatne povremene mjestimične jutarnje “minuse”, a u gorju se pojavljuje i mogućnost poneke pahulje. Barem malo mnogima željenog zimskog ugođaja.

Srijeda: i dalje južina i iznadprosječna toplina, ponegdje uz malo kiše

Promjenljive naoblake i mjestimične kiše bit će i u Dalmaciji.  Puhat će umjereno i jako, na otvorenome moru i vrlo jako jugo pa na otvorenom srednjeg Jadrana more može biti i jače valovito. Najniža temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 16 °C na otocima, a najviša uglavnom 17 ili 18 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske vjetrovito i promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak. Jugo će i dalje biti jako, na otvorenom i vrlo jako, a temperatura ujutro od 11 do 15 °C, danju od 16 do 19 °C.”

I u nastavku tjedna relativno toplo, uz južinu i sve češću kišu…

“U unutrašnjosti će u nastavku tjedna ujutro mjestimice biti magle, većinom na istoku, a tijekom dana umjerene, u gorju i povećane naoblake. Mjestimične kiše bit će većinom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, i to osobito u subotu i ponegdje u nedjelju. Iznimno toplo bit će sve do kraja tjedna.

Na Jadranu će promjenljive naoblake i povremene kiše biti tijekom cijelog tjedna, osobito u četvrtak te za vikend kad će ponegdje biti i obilnija uz moguću grmljavinu. Sve do subote puhat će umjereno i jako, često i vrlo jako jugo, u nedjelju i južni vjetar, a zatim će sljedeći tjedan okrenuti na sjeverozapadnjak s kojim će osvježiti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.