Danas obilježavamo Svjetski dan učitelja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, a obilježava se 5. listopada. Prije 70. godina donesena je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima (1948.) koja priznaje obrazovanje kao ključno temeljno pravo i uspostavlja pravo na besplatnu obveznu izobrazbu, osiguravajući inkluzivni i pravičan pristup svim djeci.

Ovaj dan je prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja poručili su:

– “UNESCO je za ovogodišnji moto izabrao “Pravo na obrazovanje znači pravo na kvalificiranog učitelja”. Time se željelo podsjetiti globalnu zajednicu da se pravo na obrazovanje ne može postići bez prava na obrazovane i kvalificirane nastavnike. A mi bismo dodali da “kvalificirani učitelj” podrazumijeva ne samo njegovu razinu obrazovanja nego i motiviranog, zadovoljnog učitelja čiji društveni položaj i dignitet jamči njegovu maksimalnu angažiranost u ostvarivanju zadaća sustava odgoja i obrazovanja”.

– “Kao što “Odlični učitelji nisu slučajno postali takvi, već stoga što su odlučili da nije dovoljno da budu samo dobri” (D. Steele), tako i mi od prosvjetnih vlasti očekujemo da i oni konkretnim odlukama dokažu koliko su im važni učitelji. Ulaganjem u obrazovanje stvaramo bolju budućnost! Sretan Vam Svjetski dan učitelja!” – zaključili su iz SHU.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img