Danas se u Marmontovoj obilježava Svjetski dan zdravlja

0

Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava 70 godina svog postojanja od osnutka 1948. Tim povodom svake godine SZO obilježava 7. travnja kao Svjetski dan zdravlja kako bi se globalnu javnost upozorilo na određeni zdravstveni problem koji je prisutan u većini zemalja svijeta.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“ (eng. Universal Health Coverage – UHC) koja bi trebala biti omogućena svakoj osobi svugdje u svijetu. SZO je osnovan na načelu prema kojem bi svi ljudi trebali ostvariti svoje pravo na zdravlje na najvišoj mogućoj razini.

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana zdravlja odvija se pod sloganom „Zdravlje za sve“ (eng. Health for all) i nastavlja se tijekom cijele 2018. Rezolucija „Zdravlje za sve“ smatra se jednim od najvažnijih dokumenata SZO-a, usvojena s ciljem postizanje visoke razine zdravlja koja će svakom stanovniku svijeta omogućiti socijalno i ekonomski produktivan život.

Povodom Svjetskog dana zdravlja organiziraju se diljem svijeta razna društvena događanja zbog poticanja svih dionika na suradnju i poduzimanje konkretnih akcija za postizanje dobrog zdravlja. Osim zdravstvenih stručnjaka, u takve akcije mogu bit uključeni vodeći predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života, vladine i nevladine organizacije, pojedinci, mediji i drugi.

Gradsko društvo Crvenog križa obilježit će Svjetski dan zdravlja javnozdravstvenom akcijom mjerenja krvnog  tlaka i razine šećera u krvi. Volonteri i djelatnici Crvenog križa prezentirati će rad automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) koji se koristi kod srčanog zastoja i namijenjen je laicima, te postupak reanimacije i stavljanje ozlijeđene osobe u bočni položaj.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u subotu, 7. travnja u vremenu od 9-12 sati, na dnu Marmontove ulice.