13 C
Split

Danas slavimo Očiće – stari običaj posvećen očevima

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U nekim katoličkom krajevima, a osobito Bačke, Bosne, Hercegovine i zaleđa Dalamacije, zadržali su se stari i lijepi hrvatski običaji Došašća. Tako se nedjelja uoči Božića zove se Očići.

Djeca bi na Očiće rano ustala i odmah išla konopcem „svezati oca“. On je morao svoje oslobođenje platiti tako da daruje djecu, bilo novčićem bilo nekom drugom sitnicom.
U Krančićima i susjednim ramskim selima, na Očiće bi, ujutro kada čeljad ustanu, domaćica rekla: “Znate, domaćine, šta je danas?” “Znam.” – odgovorio bi.

“Kad znaš, onda hajde traži i otkupljuj se.”

Domaćin bi skočio, donio rakiju i otišao na tavan, odrezao mesa iz sanduka, te bi nazdravio domaćici: “Zdravo, domaćice!” Ona bi, potom, nazdravila svoj čeljadi u kući riječima: “Nadamo se, fala Bogu, Isusu, da nas obraduje i obeseli!” Domaćin bi, potom, dao svakome po komad mesa i čašicu rakije, na što bi mu svi zahvaljivali: “Bože, da dočekamo Božića sretno i veselo i da za ručak sidnemo zajedno!” “Fala, Bože daj!” – odgovorio bi domaćin.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img