Danas toplo, južina, kiša, ponegdje i nevrijeme

0
1
Foto: HRT

I dok u četvrtak stiže olakšanje mnogobrojnim starijim osobama, a i mlađima kojima smeta južina i nepovoljne biometeorološke prilike – nekima pak slijede nevolje! I to najprije – ponegdje već do kraja srijede – zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, što može prouzročiti bujične poplave, a i zbog jakog juga, zatim i zbog još jače bure, ponegdje i olujne, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima.

Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu.

Srećom za mnoge, već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima – slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju…

Srijeda: toplo, južina, naoblačenje, kiša, ponegdje i nevrijeme

Podjednako, pa i još toplije u Dalmaciji, gdje ponekog pljuska može biti već prijepodne, no glavnina kiše bit će potkraj srijede i u noći na četvrtak. Velika je vjerojatnost i mjestimičnih nevera, koje će dodatno uzburkati umjereno valovito i valovito more.

I na jugu Hrvatske će umjereno i jako jugo donositi sve više oblaka, a mjestimice će biti i kiše, potkraj srijede vjerojatno i obilnije, uz grmljavinu. Jutarnja temperatura od 15 do 19 °C, a danju oko 25 °C.”

U četvrtak hladnije, jaka bura, u početku još kiša, a u petak moguć slab mraz…

U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu bura, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje. Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.