Foto: HRT

Dugonajavljivani ponedjeljak se približava, tlak zraka snižava, biometeorološko stanje pogoršava, vjetar pojačava… U ponedjeljak će često biti jak, u mnogim krajevima i olujan, ne samo na udare. Stoga – i u cilju izbjegavanja nevolja kakvih je prošlih dana bilo na sjeverozapadu Europe – zaslužuje i posebna upozorenja stručnjaka DHMZ-a, ne samo na njihovim internetskim stranicama, nego i u europskom MeteoAlarm sustavu, a i u HRT METEO aplikaciji. I to jugozapadnjak na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti, ponajviše vjerojatno u gorju, te Međimurju, Zagorju i Podravini, a u južnijim će hrvatskim krajevima puhati malo manje jako jugo.

Ponedjeljak: vjetrovito, iznadprosječno toplo, ponegdje kiša…

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Podjednako relativno toplo i na jugu Hrvatske, u pritom djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar.”

U nastavku tjedna promjenljivo…

“U utorak u unutrašnjosti djelomice sunčano, još ponegdje uz malo kiše i slabljenje vjetra. U srijedu većinom oblačno, u početku s kišom, a zatim uz pad temperature zraka mjestimice susnježicom i snijegom, kojeg može biti i u nizinama. U četvrtak razvedravanje, a u petak novo naoblačenje s oborinama.

Na Jadranu u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu promjenljivo oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. U četvrtak barem djelomice sunčano. U petak novo naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a u srijedu će prema kraju dana na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će u četvrtak oslabjeti, u petak ponovno prolazno pojačati.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.