Foto: Pexels

Dnevna svjetla čine vas sigurnijim u prometu, ali nekoliko je stvari koje treba znati o ovom sustavu rasvjete.

Od 1. studenog vozači su obvezni i po danju voziti s upaljenim svjetlima na svom vozilu, to je uredba iz novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. No mnogi vozači se još uvijek pitaju da li se pod time podrazumijeva vožnja s upaljenim kratkim svjetlima ili je dovoljno imati na svom automobilu samo dnevna svjetla? Evo i odgovora na ovo pitanje.

Sigurno ste se već susreli u prometu s vozilima u sumraku, po mraku, po magli ili po kiši, jednostavno rečeno po uvjetima smanjene vidljivosti, koja su bila neosvjetljena. Da bi stvar bila još gora, takvo je vozilo bilo crne boje. Opreza u prometu nikad dosta, ali ovo su situacije idealne za katastrofu u prometu. A to nitko od nas ne želi, bilo da smo neposredni sudionici u prometu ili njihove obitelji i prijatelji.

U idealnom slučaju, automobili imaju sustav osvjetljenja koji uvijek uključuje prednja svjetla kada je to potrebno, ali iz različitih razloga, uključujući troškove, proizvođači automobila ne ugrađuju u automobile svjetla s automatskim uključivanjem u svim automobilima. Čak i ona vozila koja imaju ovu značajku obično imaju način da se to onemogući i da sam vozač odlučuje kada će paliti svjetla na svom automobilu.