Do srijede stabilno, a zatim slijedi promjena

0
1
Foto: HRT

Pretežno vedro” nije samo stih još uvijek mnogima simpatične pjesme, nego i najkraća vremenska prognoza za početak novoga tjedna, u kojem će nam biti iznadprosječno toplo, do srijede gotovo diljem Hrvatske i okolice i vruće. Stoga se već sada može gotovo pa tvrditi, unatoč u većini krajeva manje toplim danima u nastavku tjedna, vjerojatno i mjeseca, kako će se ovaj kolovoz pridružiti mnogobrojnim iznadprosječno toplim ovogodišnjim mjesecima. Srećom, kao ni srpanj – u Hrvatskoj najvjerojatnije neće biti ekstremno topao, a za očekivati je da se ni na globalnom nivou ne dogodi ekstremnost kakva je bila u srpnju.

Nestabilnije vrijeme i mjestimični pljuskovi u drugoj polovici novoga tjedna, osobito u kopnenom području, vjerojatno će pridonijeti da i količina oborine bude na više mjesta oko mjesečnog prosjeka, kao što je već sada u Osijeku i Pazinu; pa i veća od njega – kao što je već u prvom dijelu mjeseca nadmašena u Varaždinu. 

Ponedjeljak – pretežno vedro i vruće

Sunčano i vruće bit će na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro će uz obalu puhati burin, danju zapadni i jugozapadni vjetar. More mirno ili malo valovito temperature između 24 i 26 °C, a temperatura zraka ujutro uglavnom do 20 do 23 °C, poslijepodne oko 31 °C.”

Do srijede stabilno i većinom vruće, a zatim…

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i vruće, a i noći će postupno biti sve toplije. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u srijedu će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će u četvrtak prolazno ojačati.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.