Dodik: Ako Njemačka uvede sankcije RS-u, uzvratit ćemo

0
Foto: Screenshot/Twitter

ČLAN Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, povodom poziva i prijetnji sankcijama i ukidanjem investicija zbog namjere Republike Srpske da vrati nadležnosti, da ni RS nije bez kontramjera, prenosi Klix vijest agencije Srna.

“Možda će neki pokušati ismijati ovo što ću reći, ali ni Republika Srpska nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo. Nisam slijep da ne znam što su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli”, rekao je Dodik.

On je odbacio navode da bi građani ili cijela Republika Srpska mogli biti u problemu te je dodao da nije zabrinut, kao da se ni narod ne treba brinuti.

“Ne apsolutno. Razumijem da je u svijesti ostalo sjećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo netko nešto reći, to nas pretjerano ne zanima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su svih ovih godina zapadni investitori stajali u redu i da Republika Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali te da Republika Srpska neće izgubiti ulaganja.

Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku problem pandemija koronavirusa, a ne prijetnje sankcijama.

“Srbi ne trpe tutore”

Povodom zahtjeva lidera SDA Bakira Izetbegovića Christianu Schmidtu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, najava sankcija i prijetnji da neće biti investicija u RS-u, Dodik je rekao da su Bošnjaci naučili da njima neko upravlja, a da Srbi ne trpe tutore.

On je naveo da Velika Britanija i Bruxelles napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti šalju u BiH Schmidta, bez odluke Savjeta sigurnosti UN-a, i proglašavaju ga “visokim predstavnikom”.

“Pa na što to sliči? Poželio bih dobru zabavu Schmidtu i Izetbegoviću. Nijedna odluka Schmidta ne vrijedi, on u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum. On se može baviti nekim pisanijama, ali to više nikog ne zanima”, rekao je Dodik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here