13 C
Split

Društvene mreže čuvaju mentalno zdravlje starijih osoba

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Druženje uz pomoć društvenih mreža može pomoći starijim osobama koje pate od bolova smanjujući njihov rizik za razvoj deperesije.

Starije osobe koje pate od kroničnih bolova izložene su riziku depresije. Kad zbog tih bolova moraju ostati u kući tada se manje druže s prijateljima i članovima obitelji i rizik od depresije se povećava, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Journals of Gerontology.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 3401 ispitanika starijih od 67 godina i svi su živjeli u svojim domovima. Oko trećine ispitanika živjelo je samo, a 1833 ili 54 posto navelo je da je u prethodnih mjesec dana patilo od bolova.

Među ljudima koji su patili od bolova stopa depresije bila je niža u skupini koja je koristila društvene mreže za kontakte. Šest posto onih koji su koristili društvene medije žalilo se na depresiju u usporedbi s 15 posto onih koji nisu koristili društvene mreže.

To istraživanje jedno je od prvih koje se bavilo pitanjem mogu li društvene mreže ublažiti stres od izolacije koja je posljedica bolova, kazao je voditelj studije Shannon Angs sa sveučilišta Michigan u Ann Arboru.

“Korištenje društvenih mreža za održavanje kontakata s članovima obitelji i prijateljima dobar je način kompenzacije za starije osobe koje zbog bolova moraju ograničiti svoje društvene aktivnosti. Društvene mreže neće zamijeniti susrete uživo no nadomjestit će smanjenu tjelesnu aktivnost”, kazao je Ang.

“Za nas ovo je studija o očuvanju mentalnog zdravlja”, dodao je.

Stručnjaci ističu da starije osobe mogu imati osjećaj potpore društva i nakon telefonskih poziva, video konferencija, mobilnih aplikacija i druge tehnologije sa sličnim učincima, piše RTL.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img