[GALERIJA] Državnim zlatom nagrađeni folklorni mališani KUD-a „Pleter“

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Dječji ansambl KUD-a „Pleter“ kao ovogodišnji pobjednik na županijskoj smotri dječjeg folklora Županije splitsko-dalmatinske održanoj u svibnju u Kaštelima, ostvario je pravo odlaska na nacionalni dječji folklorni festival. Unatoč za dječje folklorne ansamble iznimno malom broju članica i članova (svega 12-oro djece mahom nižeg osnovnoškolskog uzrasta), ovog je vikenda ponio zlatnu titulu pobjednika 16. festivala dječjeg folklora Hrvatske, jedinog nacionalnog natjecateljskog festivala u Republici Hrvatskoj, koji se svake godine u listopadu održava u Kutini.

U Domu kulture Pučkog otvorenog učilišta Kutina, u subotu, 13.10.2018. godine, održana je natjecateljska večer 16-tog festivala dječjeg folklora Hrvatske. Festival je prije 16 godina pokrenulo kutinsko folklorno društvo Ivančice koje je, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Županije Sisačko-moslavačke i grada Kutine, te brojnih sponzora i donatora, organizator ovog nacionalnog festivala.

Festival dječjeg folklora Hrvatske je uveliko pomogao razvoju dječjeg folklora u Hrvatskoj i pomogao mnogim dječjim grupama i njihovim voditeljima da se prezentacijom pred drugim folklornim skupinama i stručnim povjerenstvom koje prati program predstave u najboljem svjetlu te, ukoliko je potrebno, korigirajući rad folklornih skupina temeljem ocjena stručnog ocjenjivačkog suda i kolega, poboljšaju vlastitu izvedbenu kvalitetu. Koncepcija Festivala je da se program odvija u takmičarskom duhu u dvije kategorije takmičenja.

Prva kategorija su folklorne skupine čiji su članovi u većini djeca od 3 do 10 godina starosti, koji izvode dječje igre, brojalice, rugalice pjesmice, igre sa mimikom i pjevanjem, te plesove koji su primjereni njihovoj dobi. Njihov program može biti bez ili uz glazbenu pratnju, ovisno o tome kako je koreograf zamislio svoju točku. Na Festival se može prijaviti samo i isključivo dječja folklorna skupina, koja je predložena od strane Stručnih ocjenjivačkih sudova sa regionalnih ili županijskih smotri dječjeg folklora održanih do rujna tekuće godine diljem Hrvatske. Kao gosti festivala sudjeluju i grupe iz inozemstva.

Drugu kategoriju čine folklorne skupine čiji članovi su mahom djeca viših razreda osnovne škole (od 10 do 14 godina), koji već plešu i pjevaju program koji je primjeren njihovoj dobi i čiji folklorni program se izvodi uz glazbenu pratnju (osim ako program nije iz krajeva gdje se pleše bez glazbene pratnje).

Na ovogodišnjem Festivalu nastupilo je više od 700 djece iz 17 dječjih folklornih skupina KUD-ova iz cijele Hrvatske koje su na svojim županijskim i / ili regionalnim smotrama ove godine dobili najbolje ocjene. U prvoj kategoriji folklornih skupina (mlađeg uzrasta) sudjelovali su KUD Graničar iz Čazme, Centar tradicijske kulture iz Varaždina, KUD Ivan Goran Kovačić iz Siska, KUD Pleter iz Dugopolja, KUD Metković iz Metkovića, te KUD Ivančice iz Kutine. U drugoj kategoriji folklornih skupina (starijeg uzrasta) natjecali su se FA Broda, Slavonski Brod, HKUU Sveti Martin, KUD Barban, KUD Bokolje s otoka Pašmana, KUD Sv. Antun Pokupska dolina iz Karlovca, KUD Velika Mlaka, KUD Klas iz Podsuseda, KUD Kralj Zvonimir iz Knina, KUD Petar Preradović iz Đurđevca, KUD Šumari iz Vinkovaca i KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica.

Festival je otvorio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić dok je dobrodošlicu gostima u Sisačko-moslavačkoj županiji izrazio je i dožupan Roman Rosavec koji je naglasio zadovoljstvo što je upravo Moslavina prepoznata kao kraj koji posebnu pozornost pridaje folkloru i njegovanju tradicije.

Program Festivala pratio je Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Slavica Moslavac, prof. etnologije (Muzej Moslavine / etnokoreografkinja i etnokoreologinja), dr.sc. Naila Ceribašić (Institut za etnologiju i folkloristiku, etnomuzikologinja) i Vesna Zorić, prof. etnologije (Etnografski muzej Zagreb / kustostosica). Nakon bogatog folklornog programa koji je trajao gotovo 3 sata, stručni ocjenjivački sud proglasio je najbolje. Ovogodišnja zlatna odličja otišla su u Dalmaciju.

Pobjednici u mlađoj kategoriju su članovi KUD-a “Pleter” iz Dugopolja, a u starijoj kategoriji članice i članovi KUD-a “Bokolje” s otoka Pašmana.

Kao pobjednicima ovog nacionalnog festivala, odmah po završetku istog, uručena im je direktna pozivnica na Državnu smotru izvornog dječjeg folklora „Dječje vinkovačke jeseni“, sudjelovanjem na kojima će i ova sekcija na najbolji mogući način, pored, kako  osvojenog zlata u Kutini ove godine i slijedeće godine obilježiti 20-tu obljetnicu djelovanja KUD-a „Pleter“.

U okviru svoje dvodnevne turneje, a nastavno pokroviteljstvu Općine Dugopolje, članice i članovi dječjeg ansambla imali su prigodu, na putu do Kutine posjetiti Ivaninu kuću bajki (tematski muzej Ivane Brlić Mažuranić) u Ogulinu, obići sam grad Kutinu, te se u povratku zadržati na autentičnom turističkom seljačkom gospodarstvu „Šimanović“ iz Donje Zdenčine, gdje su uz stručno vodstvo vlasnika i/ili voditelja, proširili svoja dosadašnja znanja i iskustva.

Po povratku u Dugopolje, članovi obitelji i prijatelji, te ostali članovi KUD-a „Pleter“ priredili su malim zlatnim folklorašima, na njihovo iznimno zadovoljstvo, pravi pobjednički doček.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img