Dugopolje konačno dobilo modernu automatsku meteorološku postaju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Za razliku od većine drugih gradova i naselja Dalmatinske zagore, Dugopolje je bilo jedno od onih koje nije imalo sustavna meteorološka mjerenja. Barem je tako bilo do ovog jučer, kada je zgradi Osnovne škole Dugopolje postavljena i u rad puštena moderna automatska meteorološka postaja.

Radi se o projektu koji je financirala Općina Dugopolje i koji je realiziran uz pomoć udruge Crometeo.

Radi se o postaji marke Davis Vantage Pro 2 plus. Od sada će svi korisnici interneta u realnom vremenu moći pratiti sve meteorološke parametra iz Dugopolja poput temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra, količine oborine, sunčevog zračenja, UV indeksa, indeksa isparavanja vode iz tla…

Podaci su uvršteni u najveću mrežu automatskih meteoroloških postaja u Hrvatskoj na adresi www.pljusak.com, a podacima se direktno može pristupiti s adrese www.pljusak.com/dugopolje.

Načelnik Općine Dugopolje, Perica Bosančić, kaže da se ideja za ovim projektom rodila još lani.

– Dugopolje je klimatološki vrlo zanimljiv kraj. Mi nismo samo prometno “vrata Zagore”, već i klimatološki. To znači da se upravo na području Dugopolja često sukobljavaju zračne struje iz Zagore, ali i one koje stižu s mora. Kada tome pridodamo utjecaj Mosora, dobijemo jedinstvenu dugopoljsku mikroklimu koju ćemo konačno sada moći početi sustavno izučavati. Podaci s ove postaje sada su dostupni svima, a osobito im se raduju naši poljoprivrednici koji će se sada točno znati koliko će kiše pasti. Zahvaljujem se članovima udruge Crometeo zbog kojih je ovaj projekt uspješno realiziran i čije je znanje i iskustvo bilo dragocjeno. U nadolazećem razdoblju željeli bismo postaviti jednu panoramsku web kameru, a moguće i još jednu meteorološku postaju na skloništa kod vrha Ljubljana na Mosoru na više od 1200 metara nadmorske visine – kazao nam je načelnik Bosančić.

Ravnatelj: Korisno za đake

Ravnatelj OŠ Dugopolje Željko Šparmajer zadovoljan je što je ova moderna meteo postaja postavljena upravo na školi.

– Podaci s ove postaje sigurno će biti od koristi i našim đacima, osobito u onom dijelu nastave u kojem se spominje klima i meteorologija. Sada ćemo djecu prvi put moći upoznati s klimatoloških zanimljivostima našeg kraja – kazao nam je ravnatelj.

Nema sumnje da podaci iz Dugopolja neće biti zanimljivi samo Dugopoljcima, nego i svim ljubiteljima zanimljivih i aktualnim meteoroloških podataka iz Dalmacije, zaključuje portal dalmacijadanas.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img