Foto: Pixabay

Da je vrijeme masne, kalorične blagdanske hrane prošlo, pokazuje i tržnica. Prepuna je onih koji su pohrlili po svježe namirnice.

Nakon prosinca i bogate blagdanske ponude hrane, u siječnju su detoksikacija i dijeta među najčešće spominjanim pojmovima. Reporterka RTL-a Ida Hamer prošetala se tržnicom s liječnicom koja godinama radi s brojnim vrhunskim sportašima – poput Ivice i Janice Kostelić i Marina Čilića. Otkrila je kako je nakon teške blagdanske hrane najbolje oporaviti tijelo.

Da je vrijeme masne, kalorične blagdanske hrane završilo, pokazuje i tržnica prepuna onih koji su pohrlili po svježe namirnice. Sve što je potrebno za čišćenje organizma nalazi se ovdje.

“Svašta smo jeli, a sad je vrijeme za ovu laganiju hranu. Recimo, mrkva koja ima u sebi dosta betakarotena i antioksidansa je jako zdrava za ovu detoksikacijsku prehranu, isto tako sve zeleno povrće nam je jako zdravo, pogotovo kelj, salata, i naravno, tu imamo i celer”, rekla je liječnica sportske medicine Nataša Desnica.

Organizam je od slanih i slatkih delicija potrebno očistiti voćem i povrćem.  

“Povrće je jako dobar izvor i vitamina i minerala, pogotovo je posebno dobro jer alkalizira tkivo. Ovim brzim šećerima, alkoholom, svim nezdravim što se jelo, jako smo zakiselili tijelo”, objasnila je dr. Desnica. 

Ne smije se zaboraviti na kretanje

Za tijelo, kaže liječnica, naglo oduzimanje hrane nije dobro.

“Po meni, to nikako nije dobro, bilo kakva isključivost nije dobra. Treba odabrati pravilne ugljikohidrate u primjerenim dozama”, rekla je liječnica. 

To su, primjerice, integralna riža i krumpir, a saveznici u borbi protiv viška kilograma i bolesti su i ove namirnice:

“Češnjak i luk su izvrsni, tu je i poriluk, u borbi protiv virusa, bakterija, što nam je u ovo doba godine važno, protiv prehlade, s time da netko čak ako ima prehladu jako je dobro smućkati češnjak, med i đumbir, to ima jako protuupalno djelovanje”, pojasnila je za Vijesti.hr.

Uz pravilnu prehranu, ne smije se zaboraviti – na kretanje.

“Svakako je dobro da ljudi umjereno krenu s vježbanjem, da ne krenu prenaglo, da se ne odvaže i ne budu previše ambiciozni nego krenu umjereno. Napraviti jedan krug, šetnju ili trčanje oko jezera je sasvim dovoljno za početak ili uvod u nekakvu programiranu tjelesnu aktivnost”, kazala je. 

Laganijom prehranom i tjelesnom aktivnošću nećete učiniti dobro samo svojem tijelu već i umu.