Evo konačan odgovor tko vam gleda profil na Facebooku

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Korisnike Facebooka često zanima mogu li doznati tko je sve pogledao njihov profil na toj društvenoj mreži. Postoji i hrpa aplikacija koje tvrde kako to mogu omogućiti. No, je li tomu doista tako?

Na žalost svih onih koji bi rado doznali tu informaciju, kratak odgovor na pitanje postoji li način kako vidjeti tko je sve pogledao naš profil na Facebooku glasi: ne. Ne postoji način kako provjeriti tko je pregledao vaš profil.

Riječ je o jednom od najstarijih i najupornijih mitova vezanih uz najveću društvenu mrežu svijeta, kojeg su iz Facebooka u više navrata odlučno demantirali. Druge društvene mreže, poput primjerice Linkedina, nude tu mogućnost (besplatno i uz plaćanje), ali ne i Facebook. Ujedno tu funkcionalnost ne omogućuju ni drugim aplikacijama.

Puno je toga što u Facebooku mogu pratiti i znati o vama: vašu lokaciju, povijest pretraživanja weba i niz drugih navika te običaja. Sa stanovišta zaštite privatnosti Facebook je u velikoj mjeri noćna mora. No, to ne čine radi nas korisnika, već kako bi priskrbili podatke za svoju oglašivačku platformu. Zato ih zadržavaju za sebe, umjesto da ih podijele s nama.

S druge strane, Facebook je – za razliku od Linkedina – uglavnom mreža privatnih osoba. Mnogim bi korisnicima bila odbojna mogućnost praćenja tko nam gleda profil, pa Facebook stoga ne nudi pristup tim podacima, prenosi tportal.hr.

Aplikacije koje vas pokušavaju prevariti

Zašto onda postoje brojne aplikacije koje tvrde kako mogu omogućiti takav uvid u podatke? Pa, kao što smo doznali zahvaljujući skandalu oko tvrtke Cambridge Analytica, aplikacije mogu biti odličan način masovnog prikupljanja podataka. Drugim riječima, te vas aplikacije pokušavaju prevariti kako bi se njihovi autori dokopali vaših podataka.

Facebook je dosad stao na kraj brojnim sumnjivim aplikacijama, ali ima ih toliko da se poneka uvijek provuče, bar na određeno vrijeme. Tvrde li kako mogu prikazati tko je pregledavao vaš profil možete se kladiti kako vas pokušavaju prevariti i kako su ilegalne.

U najboljem slučaju (koji nikako nije dobar sam po sebi), vlasnici tih aplikacija prodaju vaše podatke oglašivačkim tvrtkama. U najgorem je riječ o prikrivenom zlonamjernom softveru koji vam može nanijeti puno štete, u rasponu od krađe podataka do krađe novca i identiteta. Stoga ako naletite na takvu aplikaciju, prijavite ju Facebooku.

Što ako ste ju već instalirali? Uklonite ju s uređaja i provjerite jesu li postavke za dijeljenje podataka vezane uz Facebook namještene onako kako želite.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img