13 C
Split

Evo što donosi Pravilnik protiv nasilja u školama

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ministarstvo obrazovanja izradilo je dokument koji bi trebao olakšati provođenje nastave učiteljima, pomoći djeci s problemima u ponašanju, ali i zaštititi ostale učenike. Nacrt Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnog tretmana učenika u riziku – od sutra je na e-savjetovanju. A HRT prvi otkriva što se predlaže.

Pravilnik ima kompliciran naziv, ali mu primjena takva ne bi trebala biti. Pomoć je i potpora učenicima s problemima u ponašanju.

“To je podrška i nastavniku jer taj učenik ulazi u sustav podrške i stručnog tretmana koji je na tri razine i koji onda predstavlja prevenciju da se u razredu ili školi dođe do neprihvatljivog ponašanja od strane učenika koji su te probleme razvili ili su identificirani kao oni koji te probleme mogu imati”, kaže Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Pravilnik propisuje uvjete, načine i oblike stručne potpore i tretmane, koji mogu biti: redoviti, produženi ili intenzivni. Program potpore izrađuje razrednik, a program stručnog tretmana stručnjak za rad s učenicima s problemima u ponašanju.

Pravilnik u zbornicama čekaju s nestrpljenjem.

“U Pravilnik bi trebalo uključiti postupanje u situaciji koje su urgentne. Kako da u situaciji kada nastavnik ne može održati nastavu da se reagira odmah”, kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I gimnazije u Zagrebu.

I još nekoliko zanimljivosti iz Pravilnika: Ako stručni tretman podrazumijeva uključivanje učenika u specifične odgojno-obrazovne skupine namijenjene onima s problemima u ponašanju – tu odluku donosi učiteljsko vijeće. A ako roditelj ili skrbnik ne prihvaća stručni tretman, škola će obavijestiti Centar za socijalnu skrb.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Sudar dva vozila kod Skradina, vozač jednog zadobio ozljede opasne po život

U sudaru dva osobna automobila u subotu u 22:40 na cesti Žažvić-Benkovac teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img