Evo zbog čega žene žive dulje od muškaraca

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zasad nije do kraja jasno utječu li neki biološki čimbenici na očuvanje telomera u žena, no po svemu sudeći jedan hormon igra bitnu ulogu.

Razlika između očekivane životne dobi žena i muškaraca se smanjuje, no žene i dalje žive dulje od muškaraca. U prosjeku 4,9 godina. Tajna duljeg životnog vijeka kod žena krije se u telomerima – završecima DNK-a, koji su odgovorni za vitalnost, zdravlje i dugovječnost.

Telomeri se skraćuju starenjem uzrokujući propadanje DNK-a. Zasad nije do kraja jasno utječuli neki biološki čimbenici na očuvanje telomera u žena, no po svemu sudeći ženski spolni hormon estrogen u tome igra ulogu.

“Estrogen snižava loš, a povisuje dobar  kolesterol i čuva krvne stanice što dovdodi do regulacijekrvnog tlaka. Također čuva reproduktivno zdravlje žene i mentalno zdravlje”,kaže dr. Joann V. Pinkerton, izvršna direktorica Američkog društva za menopauzu.

“Neke studije pokazuju da izloženost telomera estrogenu aktivira enzime koji ih štite”, objašnjava Pinkerton. Estrogen se u ovom slučaju ponaša kao antioksidans. Stvara štit i koji čuva delikatne završetke DNK. No, nije sve tako jednostavno. I stanice raka koriste enzim telomerazu (odgovoran za očuvanje telomera) za svoj rast, što znači da estrogen može biti dvosjekli mač.

Kako biste zaštitili svoje telomere, Pinkerton savjetuje kvalitetniji način života. “Umjesto da trošte novce na testiranje svojih telomera (možete napraviti test koji će pokazati duljinu telomera), Pinkerton savjetuje da poradite na kvaliteti života i tako ih zaštitite.

“Vježbajte, hranite se mediteranski, spavajte dovoljno, smanjite stres koliko god je to moguće”, zaključuje ova liječnica.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Misli Dida Andrijice (13): Da živin u Splitu, selija bi u Dugopolje!

Zdravi bili dico moja! Gledan ja ove naše medije, osluškujen, pipan, pitan, ma mi jopet nije jasno koji je to...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img