Site icon Dugopolje Portal

Fond branitelja je zakinut za 103 milijuna kuna, zašto ništa ne poduzimate? Dioničari HT-a uputili pismo Medvedu

Foto: Hrvatski telekom

Dioničari Hrvatskog Telekoma otvorenim pismom obratili su se ministarstvu branitelja i ministru Tomi Medvedu kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom na koji, kako navode, “HT posluje u vlastitu korist i na štetu svih manjinskih dioničara”. Kako navode, HT je Fondu hrvatskih branitelja više od 103 milijuna kuna.

Kao što smo već izvijestili, pokrenut je sudski postupak protiv HT-a, koji je 27. prosinca 2016. kupio 125 milijuna eura obveznica izdanih od strane Deutsche telekom international finance b.v (DTIF). Dioničar Boško Bojanović istaknuo je da je DTIF nizozemska fiktivna (shell) kompanija bez legitimne poslovne aktivnosti ili imovine te je u stvarnosti stvorena kako bi omogućila da Deutsche Telecom AG iskoristi poziciju većinskog vlasnika isključivo u svoju korist, a na direktnu štetu ostalih dioničara.

Upravo iz tog razloga, iz Udruge dioničara HT-a poslali su otvoreno pismo ministru branitelja Tomi Medvedu u kojem ga traže da se pridruži ostalim dioničara u njihovim zahtjevima. Kako bi se ispravila, a u budućnosti potpuno ukinula nekorektna praksa prema manjinskim dioničarima.

“Konkretno, tražimo da uprava HT kao i Nadzorni odbor rade jednako u interesu svih dioničara, a ne da se pogoduje isključivo većinskom vlasniku (DT)”, ističu u otvorenom pismu i nadodaju:

“Fond hrvatskih branitelja posjeduje 6.49 posto dionica HT-a, što znaci da braniteljima od  navedenog iznosa od 951 mil kn pripada 61.7 milijuna kuna, odnosno, 11.82 kuna po dionici”.

Napominju kako je HT-u upućen protuprijedlog da uvrsti u dnevni red zahtjev za isplatu 19.82 kuna dividende po dionici, što se sastoji od osam kuna koje je HT najavio, uvećano za 11.82 kn iz zadržanih sredstava koja su služila za beskamatno financiranje DT-a.

“Fondu branitelja HT bi isplatio 41,9 mil kn po redovnoj najavi isplate dividende uvećano za 61,7 milijuna kuna po osnovi našeg zahtjeva, što znači da braniteljima ukupno pripada 103.6 milijuna kuna”, istaknuli su.

Nadalje, HT je najavio održavanje skupštine dioničara 23. travnja, a dioničari su planirali na skupštini uputiti zahtjeve za isplatom dividende. Neugodno su se iznenadili kada je HT objavio poziv na skupštinu, u kojem stoji kako će  zbog “izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa, u namjeri svođenja broja osoba koje bi sudjelovale u radu Glavne skupštine, dioničarima omogućiti da svoje sudjelovanje i prava na Glavnoj skupštini ostvaruju putem jednog od dva odvjetnička društva”.

U pozivu također ističu kako će dioničari biti ti koji će snositi troškove odvjetničkih društava. Kako nam govori Bojanović, ovakav odnos prema manjinskim dioničarima je nedopustiv.

“Kada bi se Fond digao na noge, nema sumnje da bi HT isplatio navedenu dobit. Moje je mišljenje da Medved uopće nije upoznat s temom, niti posjeduje ikakvo znanje o financijskim transakcijama. On ovdje nije ništa kriv, ali njegov posao je boriti se za interese svojih branitelja. Upitno je samo zašto to u ovom slučaju ne radi. 

Dakle, HT je Fondu branitelja dužan 103,6 milijuna kuna, a upravitelj Fonda ne poduzima ništa po tom pitanju. Razlog tomu je što tvrtka koja je zadužena za to, InterCapital asset management, obavlja druge poslove za HT. Iz toga izlazi da zbog vlastitih interesa zanemaruju interese branitelja”, rekao nam je Bojanović.

IZVOR: direktno.hr

Exit mobile version