[GALERIJA] KUD Pleter gostovao na Državnoj smotri izvornog folklora Hrvata u BiH

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ove nedjelje Mostar je bio domaćin državne smotre izvornoga folklora Hrvata BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava (UHAKUD). Smotra folklora, koja se održava od 1995. godine, ‘šetala’ je po BiH, jedno vrijeme je bila u Novom Travniku, a zadnje dvije godine održava se u Mostaru. Do 2000- te godine smotru je organizirala Hrvatska matica iseljenika, a nakon toga UHAKUD.

Smotra koja je okupila 300 sudionika započela je defileom članova kulturrno-umjetničkih društava u raskošnim narodnim nošnjama.

Raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskog naroda BiH svojim izvedbama u Hrvatskom domu hercega Stjapana Kosače pokazali su mnoga kulturno-umjetnička društva (KUD) iz gotovo svih većih mjesta i gradova u BiH. Sudionici Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH bili su: KUD ‘Mokro’ Široki Brijeg, KUD ‘Izvor’ Žabljak Usora, KUD ‘Stari hrast 2000’ Novi Travnik, HKUD ‘Goranci’ Mostar, HKUD ‘Zora’ Struge-Gorica, HKUD ‘Hercegovac’ Široki Brijeg, HKUD ‘Rodoč’ Mostar, HKUD ‘Vrila’ Dobrič, te HKUD ‘Sv. Ante’ Dretelj.

Kao posebni gosti iz Republike Hrvatske nastupili su i KUD “Pleter” Dugopolje. Državni prvaci KUD “Pleter” svojim nastupom oduševili su mostarsku publiku, te su na ovaj način pomogli očuvanju kulture i tradicije hrvatskoga naroda u BiH.

Poruka ove manifestacije, istaknuo je predsjednik UHAKUD-a Vedran Vidović, koja je okupila kulturno-umjetnička društva od bosanske Posavine pa sve do mora, bila bi da je kultura način očuvanja identiteta naroda.

U galeriji pogledajte defile KUD “Pleter”. Fotografije je snimila Marinka Ćavar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img