13 C
Split

[GALERIJA] Održan koncert “Harmonija disonance”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Međunarodni dan osviještenosti o buci (“International Noise Awareness Day” – INAD) svake se godine, diljem svijeta, obilježava zadnje srijede u mjesecu travnju i ima za cilj upoznati javnost s važnošću svakodnevne zaštite od buke kako bi se očuvalo zdravlje ljudi. Iako je ove godine INAD bio 25. travnja, nekoliko dana ranije, ali u to ime, 21. travnja u Domu kulture u Dugopolju održan je jedan netradicionalan koncert tradicionalnog koncepta – Harmonija disonance.

Nositelj koncerta bio je ansambl „Harmonija disonance“ koji djeluje pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu, izrastao iz istoimenog projekta započetog u listopadu 2016. Vođen idejom premošćivanja procijepa između svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, umjetničke i tradicijske glazbe, ansambl je prije svega otvorio prostor zajedničkom učenju, iskušavanju i stvaranju glazbe. Osnovan je na inicijativu dr.sc. Mojce Piškor, a umjetnički voditelj je dr.sc. Joško Ćaleta.

Djevojke koje pjevaju u „Harmoniji disonance“ koncert su i otvorile, i to dojmljivom interpretacijom vojkavice iz Srijana U jablana duga grana. Time su napravile izvrstan uvod u predstavljanje Marije Prelas, pjevačice pučkih pjesama iz Srijana u Gornjim Poljicima.

Gospođa Marija, koja je propjevala prije nego što je prohodala, s lakoćom je i ljubavlju pamtila pjesme što su ih u teškom poslu pjevali stariji, u polju i domaćinstvu, ali i prilikom značajnih događaja, slavlja i običaja. Danas je jedna od rijetkih koja neke drevne tekstove i epove i dalje s lakoćom prenosi, prezentirajući zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu zavičaja diljem Europe. Na koncertu smo čuli smo nekoliko samačkih čobanskih pjevanja, a u Slavuj piva, daleko se čuje udružila se s mladom pjevačicom iz Harmonije disonance.

Nakon dinamičnog bloka tradicionalnih napjeva iz različitih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine koje je vješto i nadahnuto izvela „Harmonija disonance“, čuli smo više bisera našeg dugopoljskog kraja, u izvođenju Etno skupine „Šušanj“. To je vokalno-instrumentalna skupina sastavljena od šest članova, koji pjevajući i svirajući istražuju, čuvaju te prezentiraju tradicijsku profanu i sakralnu glazbu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njihova interpretacija tradicijske glazbene baštine uobličena je zahvaljujući znanjima stečenim na brojnim seminarima i školama folklora, iskustvu u radu na sakupljanju terenskih audio-snimaka izvornih folklornih skupina u priobalnim i zaobalnim dalmatinskim sredinama te ruralnim krajevima Bosne i Hercegovine. Predstavili su se našom ženskom rerom, pjevanjem uravan i divojačkim pivanjem, a članovi „Šušnja“ bračni par Ana i Krešimir Šakić otpjevali su Gangu s Mostarskog blata.

Kao još jedan dašak iskona, u goste su nam došle gangašice, Ženska pjevačka skupina „Zvuci kamena i krša“. Iako su godinama aktivno sudjelovale u radu KUD-a „Sv. Mihovil“ iz Prološca Donjeg, samostalnu skupinu osnovale su 2013. godine. Imotsku gangu s radošću izvode gdje god se mogu odazvati, u nadi da će pomoći prenijeti ljepotu imotske gange i mlađim naraštajima pjevača.

„Harmonija disonance“ izvela je još jedan impresivan splet pjesama. Dok je milozvučno, pomalo sjetno zazvučala Procvala je djetelina trava s otoka Mljeta, te još jedna „otočka“ (usred naših zaobalnih rera i ojkavica) Šenice, bilice s Hvara, publiku su razvedrile i gotovo na noge digle duhovite i grlene zumbe Milo ti me (Ljubuški) i Moj dragane, izvore od Drine (Lovreć).

U posljednjem izlasku, posebnu dragost izazvala je nadarena malena pjevačica koja je već dobrano započela svoj put ljubiteljice i čuvarice folklora, Karla Rogošić. Uz svog oca guslara Olivera, otpjevala je nekoliko rera, te uz cijelu obitelj nekoliko stihova prelijepe divojačke vojkavice Oj divojko sanče, ranče. Koliko smo imali čuti, članice „Harmonije disonance“ su poslije koncerta dobile poduku od Karle, te i same svladale ovaj zahtjevni dugopoljski napjev.

Koncert je vrlo lijepo ocijenjen, a zadovoljna publika je s oduševljenjem nagradila izvođače gromkim aplauzima. Organizatori ovog koncerta bili su KUD „Pleter“ – Dugopolje, Narodna knjižnica u Dugopolju, Muzička akademija Zagreb i HDS ZAMP.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img