13 C
Split

[GALERIJA] Petorici poginulih hrvatskih branitelja posthumno dodijeljene Nagrade za životno djelo

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Na sjednici općinskog vijeća održanoj 13. rujna 2018. godine donesena je odluka o dodjeli Nagrada za životno djelo.

Ovo su prva javna priznanja u 21. godišnjoj povijesti općine Dugopolje, a posthumno su dodijeljena petorici poginulih hrvatskih heroja branitelja sa područja naše općine. Članovima njihovih obitelji nagrade su uručene sinoć na svečanoj sjednici održanoj uoči Dana općine Dugopolje.

U obrani Domovine sa područja općine Dugopolje sudjelovalo je više od 600 dragovoljaca, iz kojega se broja formirala prva dobrovoljačka brigada koja je uskoro prerasla u dobrovoljačku satniju od 120 ljudi. Tada je formirana i Narodna zaštita koja se odvojila od Civilne zaštite. Dugopoljski dragovoljci bili su najprisutniji u 114. brigadi i 4. GB HV-a, poznatoj kao “Četvrta splitska”. Osim u 1. dugopoljskoj satniji 1. bojne 114. brigade HV-a, Dugopoljci su sa svojih 600 branitelja sudjelovali u obrani Domovine (od Južnog bojišta dubrovačkog područja, preko srednje Dalmacije do Vukovara) i u drugim postrojbama.

Nažalost, petorica njih su dali svoje živote: Božidar Čipčić sin Nikolin (18. XI. 1991.), Vjekoslav Jerković Matin (18. XI. 1991.), Dražen Šamadan iz Koprivna (1. VII. 1992.), Igor Perić, pok. Stipe iz Kotlenica (2. VI. 1994. od posljedica ranjavanja) i Zoran Rogošić, pok. Stipe (23. XII. 1995.). Sva petorica su nositelji više odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Hrvatskoga križa, Reda Zrinskog i Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Dugopolje sa svim okolnim mjestima uvijek obilježava, sjećanjem i sv. misom s molitvama, godišnjicu svojih poginulih dragovoljaca. Ovim činom Općina Dugopolje daje im najveće priznanje koje je predviđeno Statutom Općine Dugopolje.

Nakon uručenja nagrada za životno djelo, udovica poginulog branitelja Božidara Čipčića vrlo emotivno se obratila okupljenima:

– Zahvalila bi se onima koji su donijeli ovu odluku, to nam znači jer ostaje našim mlađim generacijama za uspomenu. S obzirom da je ovdje gospodin Penava, kratko ću mu se obratiti i reći ovo: Moj muž je poginuo na Dan Vukovara. Dan Vukovara ga je i povukao tamo gdje je i otišao. Njegov direktor je rekao da ne smije otići ni u ludilu jer treba svom mjestu. Svi znaju tko je moj muž bio, pa ne bi puno pričala o njemu. Samo sam vam htjela dati do znanja da ga je Vukovar povukao i poginuo na Dan pada Vukovara. Još se jednom zahvaljujem na ovoj nagradi. Čuvajte svoje obitelji. Čuvajte svoje supruge, supruge vas, čuvajte vašu obitelj. Obitelj svetinja. – zaključila je udovica Čipić, za što je dobila veliki pljesak.

Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru Božjem.

Fotografije je snimio Igor Jakšić.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img