13 C
Split

[GALERIJA] U Zagrebu otvorena izložba ‘Ceste koje Carstvo znače II. – Rimskim cestama Srednje Dalmacije’

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sinoć je u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba „ceste koje Carstvo znače II – Rimskim cestama Srednje Dalmacije“. Izložbu je otvorio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Boban je između ostalog rekao kako priča počinje u Saloni i nastavlja se kroz sve inventarizirane arheološke lokalitete. Rekao je da je cilj izložbe objediniti priču o rimskim cestama na području cijele županije i predstaviti ih kao dio antičkog prometnog sustava rimske provincije Dalmacije.

Izložba sažima već poznate činjenice o rimskim cestama te ih prezentira u okviru Splitsko-dalmatinske županije. Ceste koje će biti predstavljene na izložbi dio su antičkog prometnog sustava rimske provincije Dalmacije, također poznate i pod imenom Dolabelin sustav cesta. Ovaj sustav dobio je ime po carskom namjesniku koji je do 20. g. završio izgradnju prvih pet cesta u rimskoj provinciji Dalmaciji. Potreba za bržim razmještajem legijskih, pomoćnih i savezničkih postrojbi, tijekom teritorijalnog širenja Carstva, uvjetovalo je izgradnju i širenje mreže prometnica, čime se ocrtava njihov primarni vojni karakter. Za samu gradnju i obnovu cesta, kojih je u Rimskom Cartvu bilo izgrađeno više od 120 000 km,  korištene su prvenstveno legije, a po potrebi ratni zarobljenici, robovi i ostala pomoćna radna snaga.

Izložba je djelo Lina Ursića, Ivana Šute, naše Dugopoljke Mare Radan i Miroslava Gogala. Izložbu se može pogledati do 20. svibnja na prvom katu Arheološkog muzeja gdje su u tri prostorije predstavljene tri tematske jedinice – Pretpovijesne komunikacije, Rimske cesta na području Srednje Dalmacije te Rimske ceste – turizam i valorizacija kulturne baštine.

Zanimljivost je i ta da je miljokaz posvećen caru Konstanciju pronađen u Dugopolju. Na tom vapnenačkom natpisu iz 4. stoljeća stoji:

D(OMINO) N(OSTRO) FL(AVIO) CONSANTIO NOB(ILISSIMO
CAES(ARI), FILIO D(OMINI) N(OSTRI) CONSTANTINI
MAXIMI VICTORIS AC PER-
PETUI SEMPER AUG(USTI)

Gospodaru našem Flaviju Konstanciju,
Nadasve plemenitom Cezaru,
Sinu gospodara našeg Konstantina,
Najvećeg pobjednika
Kao i uvijek vječnog Augusta

Otvaranju izložbe nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić, načelnik Općine Lećevica Ante Baran, direktor TZ SD Joško Stella, direktor TZ Dugopolje Tomislav Balić i mnogi drugi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Pala najpoznatija kineska raketa. Ni blizu Hrvatske,…

Ostaci najveće kineske rakete pali su u nedjelju u Indijski ocean, zapadno od Maldiva, a većina njezinih dijelova uništena...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img