Google želi biti najvažniji pružatelj usluga online plaćanja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sljedeće godine kreće primjena europske Direktive o platnim uslugama 2 (PSD2) zbog koje će banke morati otvoriti sustave trećim stranama, odnosno vanjskim licenciranim pružateljima platnih usluga te će oni dobiti pristup klijentima banaka.

Kako se zbog toga očekuje velika utrka za prevlast u mobilnom plaćanju, tehnološki div Google se požurio s rebrendiranjem Teza, servisa za mobilna plaćanja u Indiji koji će kompaniji poslužiti kao test za europsko tržište. Točnije, Tez sada postaje Google Pay, a tehnološki div njime testira novi model mobilnih plaćanja koji se pokazao vrlo uspješnim u slučaju AliPaya i WeChat Paya u Kini, u slučaju brojnih sustava mobilnih plaćanja u Skandinaviji, te kod Venmoa i Zellea u SAD-u, prenosi N1.

Aplikaciju je preuzelo već 55 milijuna ljudi te je obavljeno 750 milijuna transakcija, a Google ima velike ambicije za Google Pay, odnosno bivši Tez. Osim što želi da on postane svojevrsni AliPay u Indiji, želi i da bude konkurentan AliPayu u cijeloj Aziji te drugim rješenjima ove vrste u svijetu, kako je ispričao Daniel Döderlein, osnivač brzorastućeg financijsko-tehnološkog startupa Auka, prve skandinavske platforme za mobilna plaćanja. U Skandinaviji, naime, više od 65 posto populacije na dnevnoj osnovi koristi sustave mobilnih plaćanja.

Uz to, Google je uveo i funkcionalnost razmjene poruka i mogućnost plaćanja komunalnih i drugih računa, a sljedeći je korak podrška za online i offline maloprodaju te trenutačna, odnosno on-the-spot posuđivanja malih iznosa novca.

“Više je nego očito da Google ima veliku prednost nad postojećim pružateljima usluga plaćanja (bankama), na kraju krajeva, to je najinovativnija tehnološka kompanija u svijetu. Međutim, poruka i lekcija iz ovog koraka za banke i bilo koga drugoga tko u ovom trenutku misli kako su njihovi modeli sustava mobilnog plaćanja dugoročno sigurni vrlo je jasna – oni to nisu. Već dugo to govorim, a sada postoji i dovoljno dokaza za potvrdu činjenice da tehnološki giganti poput Googlea predstavljaju najveću prijetnju bankama i pružateljima sustava plaćanja”, smatra jedna od vodećih fintech poduzetnika u Europi i svijetu, piše Jutarnji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img