Gotovo cijeli tjedan promjenjivo i kišovito, DHMZ upalio crveni meteoalarm

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nakon vjetrovite nedjelje i česte, ponegdje i obilnije kiše, osobito na sjevernom Jadranu, gdje je mjestimice palo 60 i više litara kiše po četvornome metru, kao primjerice u Rabu i Malom Lošinju, a u Senju čak 124 litre – i u ponedjeljak i utorak će u većini Hrvatske biti kišovito, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega. Bit će i vjetrovito uz gdjegod i jak jugoistočnjak na kopnu te na Jadranu jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko. U srijedu prolazno smirivanje vremena, a od četvrtka je ponovno moguća mjestimična kiša i jačanje juga. Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka.

Ponedjeljak – vjetrovito, većinom i kišovito…

Iznadprosječno toplo, vjetrovito i kišovito bit će i na srednjem Jadranu uz lokalno obilne oborine, osobitou unutrašnjosti Dalmacije pri čemu može pasti uglavnom između 50 i 90 litara kiše po četvornom metru. Puhat će jako i olujno, poslijepodne i orkansko jugo.

Valovito i jače valovito more bit će i na jugu Hrvatske, uz jako i olujno, poslijepodne i orkansko jugo. Bit će umjereno do pretežno oblačno uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji mogu biti obilniji, osobito u unutrašnjosti. Zadržat će se iznadprosječno toplo uz temperaturu između 18 i 22 °C.

U utorak još kiša i vjetar, u srijedu smirivanje pa…

Na Jadranu i u utorak oborine mogu biti obilnije, osobito u noći i prijepodne. Od srijede djelomice sunčano, uz malo kiše na sjevernom Jadranu, u četvrtak i petak i drugdje. Jako jugo u utorak će okrenuti na jugozapadnjak, a u četvrtak će ponovno jačati jugo. I dalje će biti iznadprosječno toplo.

Zbog kiše u dosadašnjem dijelu mjeseca ovaj je listopad već kišovitiji od prosječnog u Pazinu i Dubrovniku, od nedjelje i u Senju i Splitu, a zbog kiše u ponedjeljak i utorak još će kojegdje na Jadranu i područjima uz njega. Osim toga, ovaj će listopad u većini mjesta biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ponegdje možda čak i rekordan. Valja se nadati da se isto neće dogoditi i s oborinom.

DHMZ – upaljen crveni meteoalarm

Zbog ponegdje obilne kiše i olujnog vjetra na Jadranu i područjima uz njega – stručnjaci DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje. Kako javljaju iz DHMZ-a, za područje srednje Dalmacije za ponedjeljak upaljen je crveni meteoalarm, a što vrijedi i za dalmatinsku Zagoru, dok je za utorak najavljen žuti znak opasnosti.

Stupanj pripravnosti: Crveno

Jako do olujno, od sredine dana ponegdje i jako olujno jugo, u noći je moguće i orkansko jugo. Najjači udari vjetra 40-70 čvorova (75-130 km/h)

UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stupanj pripravnosti: Žuto

Mjestimice jak, u početku i vrlo jak jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra čvorova (km/h- km/h)

UTJECAJ: Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izvor: HRT i DHMZ

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img