HomeKolumnaGranić: Bošnjaci boljeg predstavnika svojih nacionalnih vrijednosti vide više u Komšiću nego...

Granić: Bošnjaci boljeg predstavnika svojih nacionalnih vrijednosti vide više u Komšiću nego u Izetbegoviću.

Piše Ivica Granić

Izbori koji su netom završili u Bosni i Hercegovini rezultatski su poprilično očekivani, s ipak nekoliko iznenađenja. Napose kada je riječ o predsjedniku “Stranke demokratske akcije” (SDA) Bakiru Izetbegoviću, koji je na opće iznenađenje izbore izgubio. Dok je stranka kojoj predsjeda, i koju je vodio u ovoj političkoj utakmici, pobijedila. I to sa značajnom razlikom u odnosu na druge stranke koje su se natjecale. Ukratko, Bakir je izgubio, a SDA pobijedila.

Stranka demokratske akcije ne samo da je pobijedila nego je dokazala kako je i dalje daleko najjača bošnjačka politička stranka, s uvjerljivom pobjedom u čak četiri županije ili kantona, dok u petom, Sarajevskom, praktički prvo mjesto dijeli sa strankom “Narod i Pravda” (NiP), koja je nastala raskolom u SDA, a biračko tijelo im je praktički isto, ili slično.

Rast SDA

I ostali rezultati poprilično su očekivani, u utrci za predsjedništvo BiH SDA je osvojila najviše glasova, slijedi Hrvatska demokratska zajednica sa koalicijskim partnerima, dok je na trećem mjestu je koalicija SDP BiH, u čijem je stranačkom stožeru tijekom izborne noći viđeno i nekoliko članova SDP-a iz Hrvatske.

Obzirom kako službeni rezultati još uvijek nisu objavljeni, kada do kraja budu prebrojani izvjesno je kako će se postotak glasova SDA i dalje povećavati.

Stranka osvojila dobar rezultat, predsjednik potonuo

Bilo kako bilo, zaključak je kako je SDA kao stranka osvojila značajan broj glasova više od gospodina Izetbegovića, a posebno je za njega porazna činjenica da se nikada manje kandidata nije utrkivalo za Predsjedništvo. Vrlo je lako zaključiti kako su mnogi birači SDA, vjerojatno čak više od trećine, svoj glas dali nekom drugom kandidatu za člana Predsjedništva, najvjerojatnije Željku Komšiću, kojeg upravo taj politički milje smatra svojim “rezervnim članom” i koga se forsiralo praktički cijelu izbornu kampanju, skoro koliko i samog gospodina Izetbegovića. Treći bošnjački kandidat koji se natjecao, i na kraju pobijedio, kandidat je ujedinjene bošnjačke oporbe, dr.Denis Bećirović. On vrlo vjerojatno nije dobio glasove simpatizera SDA ili NiP-a, odnosno tog političkom miljea, obzirom kako je ta oporba, kao i sam Bećirović, predvođena SDP-om BiH, dakle riječ je o koaliciji lijevog ili radikalno lijevog bloka.

Kriva izborna strategija

Nema nikakve sumnje kako su izbornu strategiju SDA, kao i predsjednika Izetbegovića, definirali ili totalni amateri, ili ljudi koji malo ili nimalo razumiju, odnosno malo shvaćaju svu slojevitost bosansko – hercegovačke politike. Narodski rečeno, Željko Komšić se Bakiru Izetbegoviću razbio o glavu. Željku Komšiću je jasno kako unutar hrvatskog biračkog korpusa nema što tražiti. On se nominalno natječe za mjesto hrvatskog člana predsjedništva, ali ako se uzme u obzir njegova politička rabota posljednjih dvadesetak godina, s pravom ga se može titulirati kao “antihrvatskog”, a ne hrvatskog, član predsjedništva. Nakon zadnjih izbora i funkcije hrvatskog člana, na koju je ranije čak dva puta oktroiran bošnjačkim glasovima, baš u svim hrvatskim općinama i gradovima BiH službeno je proglašen “personom non grata” dakle nepoželjnom osobom, no to ovog političkog debelokošca nimalo nije smetalo da se opet natječe, i opet, po četvrti put, po uhodanoj špranci od strane Bošnjaka bude oktroiran na to mjesto hrvatskog člana.

Oktroirani Komšić i krive procjene

Predsjednik DF-a Željko Komšić već godinama uživa nesumnjivu potporu birača SDA, što se u raznim izbornim ciklusima očituje u zadnja dva desetljeća. No, u Americi postoji izreka kako “ne postoji idealan zločin, kriminalac uvijek negdje pogriješi”. Kandidatura Željka Komšića prije četiri godine bila je Bošnjacima korisna baš onoliko koliko je trebalo da glasače “centra”, ili kako ih ovdje nazivaju “građanima” odvuku od sadašnjeg pobjednika a ondašnjeg natjecatelja Bećirovića, što je posredno omogućilo ondašnjem pobjedniku Šefiku Džaferoviću (SDA) da s tijesnom razlikom pobjedi Bećirovića (SDP BiH), i uđe u Predsjedništvo kao kandidat bošnjačkog naroda.

Densi Bećirović je tada ostao kratkih rukava, ali mu je velika satisfakcija bila iznimno velika potpora birača, i činjenica kako ga je Džaferović u utrci pretekao tek za par koraka. Analitičarima je već tada bilo jasno kako će na narednim izborima, dakle ovima od prije nekoliko dana, Bećirović biti prvi pretedent na mjesto bošnjačkog člana predsjedništva, što je on, uz izvrsno osmišljenu i još bolje vođenu kampanju, i ostvario.

Krivi politički vlak

Dojam je kako su krugovi bliski SDA par tjedana prije održavanja izbora shvatili kako su se “ukrcali u krivi vlak”, a ako se ukrcate u krivi vlak svaka vam je stanica kriva. Naime, analitičarima nije promaklo kako bi se preveliko forsiranje Komšića unutar bošnjačkog političkog kruga moglo razbiti Izetbegoviću o glavu. Čini se kako ih nitko nije poslušao, i dalje su sve upornije “prodavali” spin da je zapravo nacionalni interes glasovati za lidera DF-a Komšića, ne bi li se tako spriječilo da HDZ-ovka Borjana Krišto dobije tu stolicu. Ispostavilo se, međutim, kako je Komšić velikim dijelom “ukrao” glasove upravo Izetbegoviću, čime ga je transferirao na utješno drugo mjesto u utrci. Također, ne treba smetnuti s uma niti činjenicu, mnogi analitičari smatraju kako je to upravo i prevagnulo, kako mnogi Bošnjaci, naime, boljeg predstavnika svojih nacionalnih vrijednosti vidje prije u Komšiću nego u Izetbegoviću.

Nemirni period čeka Izetbegovića

Dalje se može zaključiti kako Bakir Izetbegović više ne uživa baš toliku, pogotovo ne bezrezervnu, potporu unutar same SDA. Mnogi analitičari i novinari, između ostalih i vrlo utjecajni urednik sarajevske “Face TV” Senad Hadžifejzović, smatraju kako je Bakiru Izetbegoviću na putu prema dolje uvelike pripomogla i vlastita supruga, Sebija Izetbegović. Naime, pozicija sive eminencije i njezina vladavina “čvrstom rukom” nisu se očigledno svidjele biračima, mnoge afere, katastrofalna kadrovska rješenje, afera s lažnom diplomom, i slično, dovele su do pada popularnosti i utjecaja njezinoga supruga, slijedom čega je broj onih koji mu se usuđuju suprotstaviti rapidno porastao. Što bi potencijalno moglo otvoriti vrata otporu njihovoj vladavini u stranci, a nezadovoljnika je svakim danom sve više.

Uskoro otvoren front protiv vođe

Uvijek i svugdje ja tako, naime ako izborni rezultat stranke uveliko nadmaši potporu njenom kandidatu, ili predsjedniku, kao po pravilu slijede unutar stranački udari, previranja, preslagivanja, mnogi suparnici imaju i više nego snažan motiv dovesti u pitanje uspješno vođenje stranke od strane predsjednika ili kandidata koji je “potonuo”, te se traže sankcije, najčešće u vidu ostavki ili tome slično. Uzimajući sve skupa u obzir, nakon gubitka izbora za Predsjedništvo, gospodin Izetbegović bi se uskoro mogao naći u novoj utrci, onoj za opstanak na čelu SDA. Rezultati netom završenih izbora pokazuju da bi taj front uskoro mogao biti otvoren, i vrlo neugodan za njega.

Formiranje vlasti

Na koncu, ostaje pitanje formiranja vlasti unutar Federacije BiH. Jasno je kako će SDA i nakon ovih izbora biti najjača stranka, i na federalnoj i na državnom razini, no izvjesno je kako će pitanje formiranja buduće Vlade, i ostalih tijela, biti značajno kompleksnije nego ranije. Izetbegovićev SDA svakako može na nekim nižim razinama računati na potporu Komšićeve Demokratske fronte (DF), koja je ponegdje upisala čak i solidan izborni rezultat, ali kada je u pitanju najviša, dakle federalna razina vlasti, svi su izgledi kako će Čovićev HDZ imati sasvim komotnu poziciju, i sebi odabrati bošnjačkog koalicijskog partnera.

I.R.
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
POVEZANI ČLANCI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari