HomeKolumnaGranić: Vučić živi u pralelnoj stvarnosti.

Granić: Vučić živi u pralelnoj stvarnosti.

Piše: Ivica Granić

Osvrt na Vučićevu presicu

Stvar je beskrajno jednostavna, i on to shvaća. Novi su vjetrovi zapuhali. Pitanje je samo kako sve skupa predstaviti i plasirati Srbima, jer je različito od svega što je do sada govorio, u pitanju je potpuno novi kurs.

Naravno, tu je kao i uvijek džoker zovi – Hrvati.

Puno toga je Aleksandar Veliki jučer izgovorio, no analitičarima je jasno kako je važno samo jedno, i on je to izgovorio nekoliko puta. To svakako vrijedi zapamtiti. On je, naime, kazao kako će (Srbi) morati procijeniti je li došlo ‘vrijeme da se prihvati neka drugačija realnost’.

Da, baš tako, drugačija realnost! To je ključ, i to je suštinski razlog sazivanja jučerašnje konferencije za medije, a Hrvati su tu upotrijebljeni tek kao dekor, tek kao puko sredstvo.Vučić dugo vremena, godinama, osim što konstantno manipulira, zapravo živi u izvjesnoj alternativnoj realnosti, pokušavajući izvesti nemoguće, a okolnosti su mu dugo vremena išle na ruku.

Sve je to bilo moguće zbog stanovite nezainteresiranosti SAD-a, pogotovo jalove EU.S promjenama koja su na geopolitičkoj ploči nastupile nakon ruske agresije na Ukrajinu, sve se zapravo promijenilo, ubrzalo, dinamiziralo, karte su nanovo promiješane i podijeljene.

Vučiću je kasno kako mora poštovati neke nove politike, nove prioritete, shvaća kako je manevarski prostor za tu njegovu uvjetno rečeno alternativnu politiku, koju dugo vremena s različitim uspjehom vodi, bitno smanjen, te shvaća kako Srbe mora pripremiti za mnoge, kako se to voli kazati, nepopularne odluke, koje moraju biti provedene. A sve su one u manjoj ili većoj mjeri u suprotnosti sa svime što je provodio praktički otkad je došao na vlast. Naravno, prije svega riječ je o Kosovu.Vučić nije shvatio važnost skupa u Pragu. Niti je shvatio kako je u pitanju prijelomna točka koja vodi prema jednoj znatno kritičnijoj i oštrijoj politici europskih institucija prema Srbiji.

Tumarao je okolo posve sam, okretno se nebi li netko popričao s njim, buljio u mobitel. Sve je to poruka.Srbija ulazi u političke škare, u drobilicu, vrijeme srpskih marifetluka je iscurilo. Godinama imaju značajno razilaženje sa zajedničkom EU vanjskom politikom, i to kao zemalja kandidat, Srbija je jedina država u Europi, osim Turske i Bjelorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji. Sve to sada dolazi na naplatu.

A koliko je loš političar, i čime je definitivno naljutio ozbiljne globalne igrače, jasno je bilo nakon što ga je Lavrov navukao na nevjerojatno promašeno potpisivanje nekakvog karikaturalnog memoranduma, ili sporazuma, o razumijevanju između Rusije i Srbije u New Yorku.

Reklo bi se, Aleksandre Vučiću obro si bostan, vrijeme sjedenja na nekoliko stolica je prošlo. Sad ćeš vidjeti ‘čiji oro crni biber kljuca’. Ne bih ti volio biti u koži.

I.R.
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
POVEZANI ČLANCI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari