21/06/21

Guverner Vujčić zabrinut zbog ogromnih kredita koje građani podižu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Kamate su nikad niže, a krediti u desecima tisuća kuna mogu se dobiti i bez da vidite poslovnicu. Problem će nastati ako ih građani za nekoliko godina više ne budu imali od čega vraćati.

Tri milijarde i 700 milijuna kuna gotovinskih kredita ove je godine izdala samo jedna austrijska banka. Čak tri od četiri izdana kredita bili su nenamjenski. Guverner je zabrinut, u banci nisu.

“Povoljniji makroekonomski trendovi, gospodarski oporavak, niska razina kamatnih stopa – sve to utječe na oporavak kreditiranja građana. Međutim, ono što treba reći, iako gotovinski krediti rastu po stopi od 27 posto u 2018. godini, treba reći da se prosječan iznos gotovinskog kredita zapravo smanjio s nekih 61 tisuću kuna na 52 tisuće kuna”, kazao je Dario Gabrić iz Erste banke.

Financijski savjetnici koji rade izravno s građanima kažu da ovaj rast nije došao zato što se ljudi zadužuju da bi trošili na luksuz kao rasipni milijarderi, a novac još nisu zaradili, piše Dnevnik.hr.

“Više nisu toliko oprezni i uzimaju kredite. Međutim, u tom broju novih kredita skriva se jedan broj onih koji su refinancirali svoje stare kredite pod puno povoljnijim uvjetima tako da to treba gledati iz malo šire perspektive. Nema razloga za zbrinutost”, smatra financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Zabrinuti su ipak u udruzi za financijsku pismenost. Kažu da su građani slabe financijske pismenosti pa bi trebali i dvaput razmisliti.

“Hoće li ih moći vraćati i za deset godina, da se ne bi prezadužili. Gotovo dvije trećine građana da ostanu ovog trenutka bez izvora prihoda ne bi mogli podmirivati svoje osnovne troškove niti tri mjeseca, o kreditima da i ne govorimo”, tvrdi predsjednica Udruge Štedopis Marina Ralašić.

Danas su gotovinski krediti zamijenili i nekadašnje autokredite, no iz banaka kažu da su i sada dovoljno oprezni u procjeni rizika prilikom izdavanja kredita.

“Stopa udjela takozvanih problematičnih ili teže naplativih kredita bilježi silazan trend. Tako, primjerice, kod gotovinskih kredita udio takvih loših kredita bilježi silazan trend s nekih 7,5 na 7,1 posto”, kazao je Dario Gabrić iz Erste banke.

I u dobra vremena, ističu svi sugovornici, opreza nikad dosta prilikom zaduživanja. Ako tako procijeni, Hrvatska narodna banka može i ograničiti izdavanje gotovinskih kredita i zaštititi građane od njih samih.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata poručile Škori: ‘Za koju domovinu se bori vaš Domovinski pokret?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u priopćenju je u nedjelju prozvala predsjednik Domovinskog pokreta Miroslava Škoru da svojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img