Ove subote u Dugopolju gostuje ansambl Harmonija disonance, proizišao iz istoimenog projekta započetog u listopadu 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Arhaični napjevi hrvatskoga naroda bit će predstavljeni u Dugopolju. Ojkavica, rera, ganga te drugi tradicijski napjevi zaorit će u Domu kulture u izvedbi studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Tradicijske elemente “pojačat će” Etno Skupina Šušanj, cijenjena pjevačica pučkih pjesama iz Srijana Marija Prelas, te dobro nam poznate gangašice iz skupine Zvuci kamena i krša.

Glazba je tradicijska, donesena na malo drugačiji način. Kako je 25.4.2018. i Međunarodni dan zaštite od buke, na ovaj način zgodno će se povezati to dvoje, s obzirom da se u našem tradicionalnom pjevanju često čuje “sekunda” koja je mnogima neugodan interval u glazbenom smislu.

Izvedbe će nam donijeti doživljaj zvuka – bez šuma i nelagode, harmoniju proizišlu iz tradicije i sljubljenu s umjetnošću i akademskim pristupom. Ovim se koncertom Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu predstavlja u drugačijem svjetlu i pokazuje neke drugačije aspekte muziciranja od onih na koje smo do sada navikli.

Projekt “Harmonija disonance” zamišljen je kao mjesto susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe. Vođen idejom premošćivanja procijepa između svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, umjetničke i tradicijske glazbe, on je prije svega otvorio prostor zajedničkog učenja, iskušavanja i stvaranja glazbe. Koncert koji će se održati u Dugopolju proizašao je upravo iz te otvorene i slobodne komunikacije glazbom.

Kroz niz radionica koje su prethodile koncertu vrsni su poznavatelji tradicijskih pjevanja – dr. sc. Joško Ćaleta, Jure Miloš i Noel Šuran – zajedno sa studentima postupno oblikovali i konačni program koncerta u kojem se susreću, sudaraju i na neuobičajen način prožimlju različiti stilovi tradicijskih pjevanja Istre, dalmatinske obale, otoka i zaleđa. Glazbenostilske osobitosti tradicijskih glazbi ovih regija u pojedinim su aspektima bitno drugačije onih zapadnoeuropske umjetničke glazbe. Netemperiranost, mikrotonalnost, “disonantnost” – klasično se obrazovanom uhu mogu doimati poput sasvim nepoznatog jezika. Izazov s kojim su se usvajajući stilove tih tradicijskih pjevanja susretali studenti, istodobno je i izazov koji ovaj koncert postavlja pred svoju publiku – spremnost na traganje za zvukovnim skladom naoko nepopravljivo neskladne “disonance”.

Ovaj jedinstveni projekt, uz već navedene, potpisuju i dr. sc. Mojca Piškor, saksofonist Saša Nestorović te aranžer Zoran Ščekić.

Voditelj ovog uzbudljivog i netradicionalnog koncerta tradicionalnog koncepta bit će, nama već dobro poznati, dr. sc. Joško Ćaleta.

Koncert se održava ove subote, 21.04., u Domu kulture u Dugopolju s početkom u 20 sati.

ULAZ JE SLOBODAN!