20/06/21

Hoće li EU natjerati Apple na prilagodbu za univerzalni punjač?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Gotovo cijelo jedno desetljeće regulatori iz EU potiču proizvođače da koriste standardizirane punjače, odnosno priključke – ne bi li se smanjila količina elektroničkog otpada.

Svaki novi pametni telefon dolazi s punjačem koji nerijetko završi u smeću. To zna biti ili zbog kvara ili zato što postane naprosto nepotreban (jer izađe neki novi, brži, s drukčijim priključkom). Upravo takvi punjači čine udio u 51 000 t elektroničkog otpada koje se u EU proizvede na godišnjoj razini.

Dugoročni cilj je uvijek bio da se telefoni i punjači trebaju kupiti zasebno te da tako svi budu proizvedeni s jednom vrstom priključka koji će se zadržati nekoliko generacija.

Još su 2009. najveći tadašnji proizvođači (Samsung, Apple, Nokia i drugi) potpisali sporazum u kojem tvrde da će dobrovoljno koristiti tad aktualan microUSB priključak. Većina je to shvatila tako da na samom uređaju (telefonu ili tabletu ili…) ugrade microUSB priključak, osim Applea. Jabučari su, za razliku od njih, počeli proizvoditi microUSB/lightning adapter, vjerojatno zato što su uvidjeli potencijalnu zaradu.

Većina današnjih tableta i pametnih telefona te mnogi laptopi (uključujući i MacBook) koriste USB Type-C, no iPhone je svejedno i dalje iznimka sa svojim Lightning connectorom. To izaziva određeno nezadovoljstvo kod regulatora te kod povjerenstva za tržišno natjecanje.

Povjerenica EK Margrethe Vestager navodi: “S obzirom na slab napredak s ovim dobrovoljnim pristupom, Komisija će vrlo brzo pokrenuti studiju procjene učinka kako bi se procijenili korist i troškovi ovakvog pristupa”.

Uvođenje obveze korištenja USB Type-C priključka ne bi predstavljalo nikakve probleme za većinu proizvođača, ali bi Appleu možda uzrokovalo glavobolje.

Potrošačima bi se sasvim sigurno svidio taj jedinstveni pristup, jer bi se univerzalnim punjačem mogli puniti svi nabrojani uređaji neovisno o proizvođaču.

Apple bi u toj situaciji izgubio dio financijskog kolača koji dolazi od prodaje vlastitih specijaliziranih punjača, kablova i raznih adaptera, zaključuje Geek.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata poručile Škori: ‘Za koju domovinu se bori vaš Domovinski pokret?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u priopćenju je u nedjelju prozvala predsjednik Domovinskog pokreta Miroslava Škoru da svojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img