19/06/21

Hrvati troše sve više lijekova, “ali trend još uvijek ne zabrinjava”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Čeka li farmaceute dvije tisuće novih tužbi? Upravo to pitanje nameće se nakon informacije kako su neki farmaceuti lagali o sigurnosti lijekova i obmanjivali liječnike. O toj je temi u HRT Studiju 4 govorio Darko Krnić, glavni koordinator Nacionalnog centra i farmakoepidemiologije pri HALMED-u.

Farmaceutski gigant Johnson & Johnson u samo jednoj američkoj saveznoj državi (Oklahomi) optužen je da je uzrokovao epidemiju ovisnosti i brojne smrti. U državi od jedva 4 milijuna stanovnika, od predoziranja lijekovima protiv bolova na bazi opioida od 2000. godine umrlo je 6000 ljudi.

Frapantni su to podaci, kaže Krnić te dodaje kako je kombinacija uzroka dovela do ovog.

– Imali ste prije svega socioekonomsku podlogu i onda jednu potpuno neshvatljivu politiku farmaceutskih kuća koje su promovirale neracionalnu potrošnju opioidnih analgetika, rekao je.

Ističe kako je potrošnja lijekova u Americi i u Europi neusporediva.

– Način na koji su se medicinski predstavnici u Americi promovirali liječnicima i ljudima je neusporediv s načinom na koji se to radi u Hrvatskoj i Europi. Zato se ovakvi problemi neće dogoditi ni kod nas ni u zemljama EU, naglasio je Krnić.

– Što se tiče dostupnosti lijekova, u Hrvatskoj se liberalizirala dostupnost lijekova koji idu bez recepta i to nekih blagih paracetamola, ali nikako ovakvih potentnih analgetika kao što je bio slučaj u Americi, naglasio je.

Krnić ističe kako u Hrvatskoj Agencija za lijekove i medicinske proizvode skrbi o sigurnoj primjeni lijekova te ako bi se uočio trend nekakve neracionalne farmakoterapije po pitanju ovako jakih analgetika, sigurno bi poduzeli odgovarajuće mjere.

HALMED, kao i druge europske agencije koje se bave ovim poslom, prate potrošnju lijekova, nuspojave i tu se nalaze neki rani signali da eventualno nešto nije u redu s lijekom, bilo da je pojačana potrošnja, bilo da su nuspojave u porastu, naglasio je.

Krnić je rekao i kako istraživanja pokazuju da se svake godine troši sve više i više lijekova, no taj trend još uvijek nije zabrinjavajući.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img