Hrvatska je prošle godine ostvarila najveći prinos maslina u zadnjih 5 sezona

Na jubilarnom Noćnjaku u Vodicama savjetodavci Višnja Šimunović i Marijo Tomić dali su osvrt na prošlu maslinarsku sezonu.

0

Hladna zima prošle godine (2016/2017) osigurala je dobru diferencijaciju cvjetnih pupova, a kasni proljetni mrazevi napravili su samo mjestimično manje štete u nasadima maslina. Relativno toplo i sušno ljeto prošle godine uvjetovalo je nešto manje urode, ali i manju potrebu za zaštitom zdravlja maslinika.

Na Noćnjaku u Vodicama, ispred Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, mr.sc. Višnja Šimunović iznijela je procjene uroda na temelju njihovih informacija s terena. Oni tako na području RH bilježe ukupno 181 uljaru i kumulativni proizvodni rezultat od ukupno 37.090 tona masline. Ti podaci govore da je riječ o najvećoj berbi u posljednjih 5 godina.

Bez obzira na manje prosječne prinose, novi maslinici pomalo dolaze u puni rod i pozitivno utječu na ukupnu bilancu naše proizvodnje maslinovog ulja, pojašnjava magistra Šimunović.

Savjetodavci u prošloj godini bilježe i velike razlike u urodu od lokacije do lokacije. Od onih slabijih od prosjeka, do drugih koji su bilježili izvrsne prinose.

Prosječni randman 16%

Kada je riječ o uljima, proizvedena ulja su vrlo visoke kvalitete, a randmani se kreću od 12 do 20%, dok je  prosječna vrijednost 16%.

Niti otvaranje ove maslinarske sezone nije prošlo bez izazova. Magistar Marijo Tomić konstatira kako se već sada mogu vidjeti mjestimično velike štete od izmrzavanja masline, a kao posljedica hladne fronte iz veljače ove godine. Tri dana za redom vrlo niskih temperatura, koje su se kretale oko -8 stupnjeva Celzijusa uzrok su ozbiljnim štetama, ali za konkretnije procjene trebati će pričekati do iza Uskrsa.