Hrvatska je spremna za novu protupožarnu sezonu. Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković kaže da pripreme za nju počinju završetkom prošlogodišnje – kada se napravi analiza. Tada, prema naučenim lekcijama iz prethodne sezone, nastoje unaprijediti sustav. Ove godine tako su pripremili nove taktičke nastupe vatrogasaca zajedničkim djelovanjem s vojskom, novu tehnologiju, zaposlenja, povlačenje vatrogasaca s kontinenta na otoke…

Vojska je uvijek spremna intervenirati, 2017. godine pokazala je da može pomoći u ključnim trenucima. Naučili su lekcije iz te godine, kazao je za blok Informativnog medijskog servisa HTV-a u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” brigadirni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Osim klasičnih snaga protupožarne zračne eskadrile, ojačali su snage u kopnenom dijelu, kao i pomorske snage. Uveli su neke nove tehnologije, bespilotne letjelice s više izvora opažanja pa samim time i bržom reakcijom.

– Kontinuirano radimo na poboljšanjima i sigurno smo 2019. spremniji nego 2017. – tvrdi Tuškan.

Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma kaže da je i ta tvrtka spremna za sezonu požara.

– Spremamo se cijelu godinu, praktički od one zadnje požarne sezone, jer prvo što moramo napraviti je sanirati opožarene površine koje su tada stradale da bismo zaštitili tlo, doveli nove biljke i sanirali površinu. Sve ceste koje služe za protupožarne svrhe moraju se održavati. Nove protupožarne ceste, sve se to mora raditi prije nove protupožarne sezone koja je počela 1. lipnja – rekao je.

Hrvatske šume angažirale su, kaže Žagar, i dodatne snage, 320 novih ugovora na određeno vrijeme je potpisano u sklopu angažmana dodatnih ljudi za naredna četiri mjeseca. Na plaći Hrvatskih šuma oni će danonoćno s motrionica pratiti gdje je došlo do požara, da bi ga čim prije ugasili.

Programom Vlade i aktivnostima koje poduzimaju vatrogasne zajednice županija od 1.6. je zaposleno oko 1000 sezonskih vatrogasaca koji su raspoređeni od dubrovačko-neretvanske do istarske vatrogasne zajednice, otkriva Tucaković i dodaje da će na 15 lokacija iz kontinenta izmjestiti 90-ak vatrogasaca s vozilima i opremom. Oni će biti smješteni na Jelsu, Vis, Lastovo… Ojačat će državne intervencijske vatrogasne postrojbe Split, Šibenik, Zadar i Dubrovnik. (HRT)