Hrvatska uvodi još jedno obvezno cjepivo za bebe

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prema Nacionalnom kalendaru cijepljenja, od iduće godine sva će djeca mlađa od godinu dana biti cijepljena protiv pneumokoka, bakterije koja kod djece najčešće uzrokuje upale uha i upale pluća, ali može uzrokovati i meningitis ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je vrlo rasprostranjena, često je otporna na antibiotike, a najopasnija je za malu djecu i osobe starije od 65 godina. Djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Još uvijek se odlučuje o tome hoće li Hrvatska u kalendar cijepljenja uvesti 10-valentno ili 13-valentno cjepivo, koje štiti od nešto više serotipova pneumokoka. Stručnjaci su za uvođenje tog potentnijeg cjepiva, jer upravo serotip 19, ističe Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, uzrokuje najgore oblike pneumokoknih bolesti, a javlja se u 47 posto djece mlađe od pet godina.

Takvo 13-valentno cjepivo koristi se u 109 država svijeta (SAD, Kanada i većina EU država), dok 10-valentno koristi 39 država, primjerice koristi Belgija, Novi Zeland, te zemlje Afrike i Južne Amerike.

Hrvatska država sada osigurava besplatno cijepljenje protiv pneunokoka 13-valentnim cjepivom za osobe visokog rizika, dijabetičare, onkološke bolesnike, srčane i plućne bolesnike.

– Ovo je jedini način da se smanji pobol od pneumokoka. Cijepljenje rizične populacije na pobol nije imalo nikakvog utjecaja, a očekujemo da bi se redovitim cijepljenjem djece upala srednjeg uha mogla reducirati za 30 do 40 posto, a meningitis za 70 do 85 posto – ističe Tešović.

Preciznih podataka o učestalosti invazivne bolesti izazvane pneumokokom nema, a na temelju krvnih nalaza procjenjuje se da teži oblik bolesti izazvane tom bakterijom ima 33 djece mlađe od dvije godine na 100.000 djece. Podaci iz Zagreba pokazuju veću učestalost, 80 na 100.000, no Tešović to pripisuje činjenici da se u glavnom gradu bolesnu djecu češće testira pa je i slika realnija.

Preciznih podataka o učestalosti invazivne bolesti izazvane pneumokokom nema, a na temelju krvnih nalaza procjenjuje se da teži oblik bolesti izazvane tom bakterijom ima 33 djece mlađe od dvije godine na 100.000 djece. Podaci iz Zagreba pokazuju veću učestalost, 80 na 100.000, no Tešović to pripisuje činjenici da se u glavnom gradu bolesnu djecu češće testira pa je i slika realnija, piše Novi list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img