Hrvatski državni arhiv odgovorio Orbanu: On je zalutao u ‘bljesku’ povijesti, Mađarska nikada nije imala more

  0
  Foto: Screenshot

  Izjava mađarskog premijera Viktora Orbana o oduzimanju mora digla je veliku buru u hrvatskoj javnosti. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je mađarskog veleposlanika na razgovor, a predsjednik Zoran Milanović u srijedu je izjavio da Orban plače za morem, ali da je bezopasan te je premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana optužio da su izdali Orbana jer su ga “prvo branili kada nisu trebali, a sada ga napadaju jer ga svi napadaju”.

  U intervjuu o zajedničkom embargu Europske unije, kojem se Mađarska protivi, Orban je govorio o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Potom je izrekao rečenicu kojom je implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.

  “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”, rekao je Orban.

  Na njegovu izjavu sad je reagirao i Hrvatski državni arhiv. Premijeru su poručili da Mađarskoj more nije moglo biti oduzeto jer ga nikada nije ni imala. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

  “Mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan izjavio je da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da ‘joj nisu oduzeli more’. Gospodin Orban očito je zalutao u jednom ‘bljesku’ povijesti koji mu, jamačno, nije jasan. Njegovoj zemlji nitko more nije mogao oduzeti jer ga nikada nije niti imala. Čak ni u tom povijesnom ‘bljesku’ koji Orbanu očito nije jasan, Rijeka nije bila mađarska, već je njome upravljao Riječki provizorij.

  Budući da je pitanje Rijeke i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe ostalo neriješeno (“Riječka krpica”), Hrvatski je sabor 20. srpnja 1870. prihvatio takvo stanje (Provizorij) pod uvjetom da to bude privremeno, a to je potvrđeno vladarovom odlukom od 28./29. srpnja 1870. Prema toj odluci, gradom i kotarom riječkim upravljao je guverner ‘Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja’ kojega je na prijedlog predsjednika vlade imenovao kralj”, navode. 

  “Dakle, Orban nešto što je privremeno i o čemu u konačnici odlučuje kralj, naziva mađarskim. Istinu o ovim događajima najbolje je potražiti u Hrvatskome državnom arhivu iz čijih se dokumenata može iščitati da niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski”, dodaju. 

  “Hrvatsko-ugarska nagodba s famoznim dodatkom ‘Riječkom krpicom’ čuva se u Hrvatskome državnom arhivu. Ona je samo jedan od podsjetnika kako su se hrvatske granice pokušavale prekrajati i diplomatskim prevarama”, stoji u priopćenju Hrvatskog državnog arhiva.

  Anita M.