I krštenje mošta uz iznadprosječno toplo vrijeme?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Lagana odjeća još uvijek je na nama. Kratki rukavi sredinom dana nikako da se zamijene dugim. Proteklih sedam dana ponovno je bilo iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Akumulacija topline bila je u cijeloj zemlji veća od prosjeka za 50%. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 21℃, na zapadu, ali i u Istri te Primorju 22℃, Dalmaciji 24℃, a na istoku i do 25 ℃. No, ponegdje je bilo i slabog mraza. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Osijeku na -1℃, Pazinu -2℃, a u Križevcima i na -6℃.

Oborine su bile česte, a ponegdje i obilne. Ukupno je na istoku izmjereno 21 do 37 mm, zapadu 30 do 65 mm, u gorju 43 do 209 mm. Oborine su bile obilne i u Primorju. U Rijeci je ukupno izmjereno 160 mm. Najmanje količine izmjerene su na Hvaru (samo 5 mm). Bujične poplave u gorskoj Hrvatskoj nanijele su štete gospodarskim objektima. Tlo je vrlo vlažno. Traktori i još uvijek poneki kombajn ne mogu ulaziti na oranice. No, protekle godine nije bilo tako. Prisjetimo se kako je na istoku zemlje vladala suša, razina vode u rijekama bila je znatno ispod normale.

U danima koji dolaze jutra će na kopnu biti svježa, ali i maglovita. Bit će djelomično sunčano. Oborine na kopnu očekujemo uglavnom u subotu i nedjelju. Najveće količine oborine ponovno očekujemo u gorju. Sunce će u prosjeku na kopnu do ponedjeljka sijati oko 5 sati na dan. Ipak nas veseli da će i dalje biti iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 50%.

Najviše oborine očekujemo uz Jadran. Vrijeme će biti vrlo promjenljivo. Dnevna temperatura zraka narast će do 19℃, a jutarnja se spustiti na 14℃. Dakle, posijane ozime ratarske kulture idućih će dana vrlo intenzivno nicati za razliku od prošle godine kad je zbog suše njihovo nicanje bilo vrlo sporo. I zato se ne moramo ljutiti na oborine koje očekujemo u subotu i nedjelju. Do tada će vjerujemo i razina vode u rijekama gorske Hrvatske opadati, te poplava vjerojatno neće biti. No, zbog vlažnog tla sjetva, ali i duboka obrada tla na zapadu i istoku zemlje obavljat će se teško. Neubrani kukuruz sigurno se neće kombajnirati.

Voćarima i vinogradarima savjetujemo da u petak, ali i u subotu obiđu svoje nasade, obave jesensku gnojidbu, ali i počnu pripreme za zaštitu od divljači. Vinogradare podsjećamo kako je u ponedjeljak blagdan Sv. Martina, a to je dan kad mošt krstimo u vino. Normalno je da će mnogi krštenje obaviti već u subotu. Kako se u skladu s običajima i tradicijom nakon krštenja jede guska, vrijeme je da se guska što prije nabavi.

Savjetujemo da se za povratak kući koristi taksi ili sredstvo javnog prijevoza, odnosno da netko od društva bude žrtva pa cijelu večer ne pije vino. No, i to je bolje od plaćanja kazni ili ne daj Bože kakve nesreće.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img