13 C
Split

I ovog vikenda provodit će se akcija Boranka

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ovoga vikenda održat će se druga i treća u nizu akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, pod nazivom ‘Boranka’. Nastavit će se pošumljavanje područja ‘Zvjezdanog sela’ na Mosoru (ispod Zvjezdarnice), a dolazak volontera i početak radova predviđeni su u subotu u 11 i u nedjelju u 10 sati.

– U oba termina se očekuje sudjelovanje oko 500 volontera iz Splita i raznih dijelova Hrvatske. U subotnjoj akciji sudjelovat će izviđači iz Rijeke, Trogira i Splita, te volonteri splitskog HNK, KUD-a Jedinstvo i planinari iz HPD Mosor. U volontiranju će nam se pridružiti i 70-ak zaposlenika OTP banke, koja je jedan od glavnih sponzora akcije, a uz njihove djelatnike iz svih područja Hrvatske predvodit će ih osobno predsjednik uprave Balázs Békeffy, te članovi Uprave, Helena Banjad i Zorislav Vidović – najavio je Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora.

Na nedjeljnu akciju dolaze izviđači iz Zagreba, Samobora i Omiša, učenici splitskih Obrtničke škole, Obrtno-tehničke škole, Prirodoslovne tehničke škole i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, te studenti kineziološkog fakulteta u Splitu.

– Sretni smo što, uz brojne izraze podrške i uključenja u akciju ‘Boranka’, možemo istaknuti podršku Dina Rađe, našeg proslavljenog košarkaša, koji je na svom Facebook profilu objavio bannere akcije i pozvao druge na podršku. Glavni partneri izviđačima u projektu su Hrvatska gorska služba spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatske šume, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Izuzetno smo ponosni da smo, osim četiri ministarstva RH i Ureda EU parlamenta u RH, primili i visoko pokroviteljstvo nad kampanjom od predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija – dodaje Perić.

Za ovo područje pošumljavanja, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Sukladno mišljenju struke, alepski se bor neće koristiti u pošumljavanju. U sklopu projekta, već tri tjedna provodi se i edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode i prevenciji požara. Školarci po završenoj edukaciji isto mogu sudjelovati, kao pomoć, u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja, čime se i na praktičan način ostvaruje poticanje razvoja njihove svijesti o potrebi očuvanja prirode.

Kao i do sada, stručnu pomoć na akcijama sadnje pružaju pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Grada Splita i JVP Split. Grad Split osigurao je gradske autobuse za prijevoz volontera iz Splita do lokacija pošumljavanja, piše dalmatinskiportal.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Flauder: Da HDZ na listu stavi rolu WC papira, dobila bi 10 posto glasova

Goran Flauder, novinar iz Osijeka, analizirao je u Newsroomu sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka na N1 televiziji, ali i političku situaciju...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img