Institut Ruđer Bošković iznad hrvatskoga, EU i svjetskoga prosjeka po udjelu žena u znanosti

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače, znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) žele poslati poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita.

Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Stoga vas drage djevojčice i djevojke pozivamo da nam se pridružite u ovoj znanstvenoj avanturi i postanete  znanstvenice te uživate u novim otkrićima svaki dan i tako doprinesete upoznavanju i oblikovanju boljeg svijeta koji nas okružuje!

Od 880 ukupno zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković, 427 je doktora znanosti od čega 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 %.

Od 11 predstojnika zavoda, 4 su znanstvenice, odnosno 36%, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 50%. Od 3 pomoćnika ravnatelja 2 su žene, a od 2 ERC projekta na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice.

Prema podacima Eurostata iz 2017. godine, 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji su muškarci, dok su 41 posto žene. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30% svih ljudi zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju 2014.-2016. činile su žene. Prema dostupnim podacima sa Eurostata udio žena u znanosti unutar RH je 48% što ‘Ruđer’ postavlja iznad Hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

INFOGRAFIKA - ZENE u ZNANOSTI NA IRB-u
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img