Site icon Dugopolje Portal

Internetski trendovi za 2018.

Već više od dva desetljeća nam Mary Meeker predstavlja analizu i predviđanja internetskih trendova i tehnologije općenito. Najvažnije ovogodišnje procjene ove “internetske Biblije” od gotovo 300 slajdova su sljedeće:

Meeker podsjeća da je prošla godina bila prva u kojoj nije bilo rasta broja isporučenih pametnih telefona. Iako su Apple i Samsung izbacili mobitele koji stoje više od 1000 dolara, cijena pametnih telefona u prosjeku pada, što vodi do širenja pametnih telefona na manje razvijenim tržištima. Raste, ipak, broj korisnika mobilnog plaćanja u čemu je predvodnik i dalje Kina.

Broj novih korisnika interneta stagnira. No, oni koji imaju pristup internetu sve češće ga koriste. Primjerice, odrasla osoba u Sjedinjenim Državama provodi online 5,9 sati, a 3,3 sata na mobitelu.

Meeker je veliku pozornost posvetila privatnosti na internetu te problemima s kojima se tehnološke kompanije susreću u poštivanju propisa. Nazvala je to “paradoksom privatnosti” jer su kompanije uhvaćene između nastojanja da pruže bolje korisničko iskustvo i kršenja privatnosti tih istih korisnika. Također, velike tehnološke kompanije postaju sve veći igrači u gospodarstvu SAD-a i na njih otpada 25% tržišne kapitalizacije u toj zemlji.

Brzina kojom ljudi u ulozi korisnika prihvaćaju nove tehnologije postaje strašno brza. Prosječnim Amerikancima je trebalo 80 godina da prihvate perilicu posuđa. Internetu je za to trebalo manje od 10 godina. Tehnologija će potpuno promijeniti način na koji radimo pa će u budućnosti prevladavati poslovi vezani uz internet te poslovi koji će se obavljati prema potrebi.

Umjetna inteligencija igrat će veliku ulogu u jačanju potrošnje na internetu, a Amazon i Google će nuditi sve više platformi temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Iako Kina kaska za SAD-om po broju najvećih internetskih kompanija, to zaostajanje je sve manje. Prije pet godina je među 20 najvećih internetskih kompanija bilo 9 američkih i samo dvije kineske, a sada SAD ih ima 11, a broj kineskih je narastao na 9.

Exit mobile version