13 C
Split

Isprobali smo novi Gmail, evo što trebate znati

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Preuređenje Googleovog weba servisa Gmaila dio je većeg zahvata na cijelom paketu proizvoda G Suite. Osim što je pregledniji, Gmail sad nudi niz zanimljivih novih značajki. Pogledajmo što je sve novo.

Novo Gmailovo sučelje izgledom se ne razlikuje drastično od prethodnog. Sve je, manje-više, na istim pozicijama kao i u starom izdanju. No, zato je osvježeno u skladu sa smjernicama Googleovog Material Designa. Djeluje preglednije, čak i u kompaktnom pregledu kakav obično koristim, a stekao sam dojam i kako brže otvara nove poruke i izbornike.

Što je onda novo?

U Googleu kažu kako su nastojali poboljšati sigurnost, olakšati svakodnevno korištenje te Gmail učiniti pametnijim korištenjem umjetne inteligencije. Nadogradnje su prvenstveno namijenjene poslovnim korisnicima, ali od njih svi mogu imati koristi.

Kako prijeći na novi Gmail?

Otvorite Settings (sličica zupčanika u gornjem desnom kutu). Prva opcija u izborniku trebala bi vam omogućiti prijelaz na novo izdanje Gmaila. Istim putem se možete i vratiti nazad.

Odmah se vidi kako će izgledati prikaz.
Odmah se vidi kako će izgledati prikaz.Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Nakon poruke dobrodošlice Gmail će vam ponuditi odabir prikaza sadržaja vašeg digitalnog poštanskog sandučića. Možete birati između DefaultComfortable i Compact. Neke značajke ne rade u svim prikazima, ali lako možete prijeći na drugi prikaz ako otvorite Settings i odgovarate odgovarajuću opciju.

Privici su dostupni bez otvaranja e-pošte.
Privici su dostupni bez otvaranja e-pošte.Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Među značajkama koje ne funkcioniraju u svim prikazima je Attachment Chips, koja radi samo ako koristite Default. Nudi privitke kao klikabilne elemente u sklopu pregleda e-pošte. Kliknete li na njih, moći ćete vidjeti što je u njima i što možete s njima.

Hover Tools i, sa strane, panel Electric Side.
Hover Tools i, sa strane, panel Electric Side.Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Hover Tools će zato funkcionirati u bilo kojem režimu rada. kad postavite kursor računalnog miša iznad e-poruke pojavit će se set sličica, pomoću kojih možete arhivirati, obrisati, označiti kao nepročitan ili ‘uspavati’ e-mail bez otvaranja.

Među najvećim promjenama je novi panel Electric Side. Naći ćete ga uz desni rub zaslona, a u njemu su tri sličice za aplikacije Calendar, Keep (za bilješke) i Task (popis zadaća koje trebate obaviti). Kliknete li na sličice, otvorit će vam aplikaciju. Moguće ubacivati dodatke iz G Suite Marketplacea za integraciju s aplikacijama poput Trella. Zasad nudi ograničene mogućnosti, ali možemo se nadati kako će ih u Googleu postupno proširivati.

tportal
Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Nove poruke kojima vas Gmail upozorava na moguće sigurnosne probleme i spam su veće, istaknutije, razumljivije i nude prijedloge što možete poduzeti. Posebna je pozornost posvećena borbi protiv raznih oblika phishing napada, u kojima se napadači pretvaraju kao da su netko koga poznajete. Gmail bi vas od sad trebao upozoravati na lažne e-mail adrese te skenirati poštu u potrazi za poveznicama koje vode do web odredišta sa zlonamjernim sadržajem.

Značajka Nudging zanimljiva je zato što bi vas trebala podsjetiti kad trebate odgovoriti na e-poštu tako što će prepoznati e-mailove na koje bi vjerojatno odgovorili i izbaciti ih na vrh vašeg poštanskog sandučića nakon nekog vremena, s upitom želite li odgovoriti. Ako ne želite bit će dovoljno otvoriti poruku i kliknuti na Dismiss.

Pametni odgovori i lakši opoziv poruke

Gmail za stolna računala dobio je značajku Smart Reply, dosad dostupnu samo za mobitele, koja temeljem konteksta e-poruke nudi tri vjerojatna odgovora (da, ne, hvala i tome slično). nakon što odaberete odgovor pojavit će se prijedlog brzog odgovora kojeg možete odmah poslati.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Preminula je Ena Šarac

Nakon duge bitke s bolešću, umrla je hrabra Osječanka Ena Šarac (26) koja se veći dio svoga života borila...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img