25,10,21
HomePremium SadržajIspunjava li kriterije javnog nadmetanja Hrvatske lutrije samo jedna agencija? Je li...

Ispunjava li kriterije javnog nadmetanja Hrvatske lutrije samo jedna agencija? Je li HDZ stvorio novu Fimi mediju?

Zakonitost, legalnost, transparentnost i tržišna utakmica očito u Hrvatskoj slove kao najobičnija floskula koje se strukture vlasti u pravilu ne drže. Njima je to poimanje isto kao spoznaja društva sastavljenog od crnih ovaca koje predvodi crni ovan.Dana 17.05.2021. Hrvatska lutrija/ po novome rebrandingu samo Lutrija, što može sugerirati moguću privatizaciju ili sramljenje prefiksa Hrvatska/ raspisala je natječaj za:

Usluge strategije, media planiranja i zakupa pod nazivom: PRETHODNO Savjetovanje sa sljedećim uvjetima natječaja:

Ugovor se sklapa na rok od 2 godine u vrijednosti 17.000.000,00 knKRITERIJI ZA ODABIR GOSPODARSKOG SUBJEKTA:Tehnička i stručna sposobnost :Gospodarski subjekt mora dokazati da imadovoljnu razinu iskustva za izvršenje ugovora o javnoj nabavi i to:minimalnu razinu sposobnosti: vrijednost jedne izvršene usluge navedeneu popisu mora biti u iznosu od najmanje 16.900.000,00 kn bez PDV

ONLINE Media direktor • visoka stručna sprema odnosno završen
preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani
preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani
preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički
diplomski stručni studij (minimalno četiri godine) odnosno sa stečenih
najmanje 300 ECTS bodova,

 najmanje deset godina radnog iskustva u
upravljanju ONLINE budžetima klijenata • iskustvo u vođenju najmanje tri
klijenta s ONLINE medijskim budžetom većim od 2.500.000,00 kn godišnje

Na prvi pogled sve jasno, transparentno i u skladu s pravilima i normama EKo tržišnom nadmetanju, no je li baš tako, e pa nije.Analizom sklopljenih ugovora o marketinškim poslovima ustanovili smo da samo jedna agencija u Hrvatskoj ispunjava uvijete iz natječaja. Radi se o tvrtki Real grupa iz Zagreba.

Ona je, naime, još 2019. godine dobila dvogodišnji ugovor o marketinškim uslugama za Lutriju vrijedan 16.790.000 kuna.Grebanjem ispod površine i pregledom javno dostupnih podataka vidi se da Hrvatska lutrija nije jedina tvrtka u državnom vlasništvu koja posluje s Real grupom i da se u većini slučajeva radi o istim ili sličnim natječajnim uvjetima koje može ispuniti samo Real grupa.

Radi li se o sprezi naručitelja i isporučitelja usluge?Vrlo vjerojatno, jer teško je povjerovati u slučajnost, propust ili ne poznavanje tržišta. Znakovito je da se ne oglašavaju ni nadležne institucije za sprječavanje zloupotreba uvjeta tržišnog nadmetanja jer je ovo ogledni primjerak mogućeg pogodovanja i monopolističkog udruživanja naručitelja i isporučitelja. Naime, svaka tržišna utakmica u kojoj nema dva ili više ravnopravnih takmaca smatra se neprihvatljivom.

Sada dolazimo do onog najbitnijeg, a to je kome se još pogoduje u ovom lancu i tko je u svari krajnji korisnik odnosno kome se u osnovi pogoduje.Pogoduje se vlasti putem podobnih medija koji će na ime netransparentnog financiranja biti „glasnogovornici” vlasti i njenih struktura.

Sam plasman usluge u svrhu davanja određenih rezultata nije nužan koliko je nužno stvaranje pozitivne percepcije vlasti putem podobnih medija. Koji su to sve mediji lako je provjeriti pregledavajući njihova tiskana ili online izdanja, donosi hrvatskiglasnik

Foto: ilustracija

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Robin Ud je novi junak na hrvatskoj sceni.
    Saznajte rektare li političari medije ili mediji političare? Zašto u marketinškim krugovima šuškaju da je FIMI media bila mačji kašalj? Tko su glavni akteri najveće marketinške igre s javnim novcem u Hrvatskoj?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari